Foto: AP/Scanpix
Vairākkārt ir pārkāptas 2014.gada Soču ziemas olimpisko spēļu būvobjektos strādājošo viesstrādnieku tiesības, trešdien paziņoja starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Human Rights Watch" (HRW), aicinot Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) iejaukties notiekošajā.

ASV bāzētās HRW ziņojums izplatīts gadu pirms 22.ziemas olimpisko spēļu atklāšanas, kas gaidāma 2014.gada 7.februārī, un tajā uzsvērts, ka SOK, kas atbildīga par olimpisko spēļu pārvaldību, prioritātei jābūt turpmāku pārkāpumu novēršana.

"Tāpat kā sportistiem, kas sacentīsies 2014.gada ziemas olimpiskajās spēlēs, Krievijai kā spēļu mājvietai ir lielas cerības un sapņi par savu sniegumu Sočos," HRW citēja ziņojuma autori un organizācijas Eiropas un Vidusāzijas direktores Džeinas Bjūkenenas teikto.

"Tomēr darbinieku ekspluatēšana nav neviena uzvara, un Krievijai steidzami ir jāmaina virziens," viņa uzsvērusi.

HRW norādīja, ka ir atklāti pārkāpumi, tostarp krāpšanās ar algām, pasu un darba atļauju konfiskācija ar mērķi noturēt strādniekus darba vietā, kur viņi tiek izmantoti.

Ziņojums "Sacensības uz leju" balstīts uz intervijām ar desmitiem strādnieku no dažādām valstīm, piemēram, Armēnijas, Kirgizstānas, Serbijas, Tadžikistānas, Ukrainas un Uzbekistānas, kas strādāja Sočos no 2009.līdz 2012.gadam.

Krievija bija olimpisko spēļu mājvieta vēl Padomju Savienības laikā 1980.gadā, kad vasaras spēles notika Maskavā. Ar kaismīgā sporta piekritēja prezidenta Vladimira Putina atbalstu iegūtās tiesības rīkot 2014.gada ziemas olimpiskās spēles ir vairojušas nacionālo lepnumu Krievijā.

Olimpiskās spēles tiek uzskatītas par tūrisma veicināšanas iespēju un Soču kā ziemas tūrisma galamērķa reklamēšanu.

Celtniecības darbos, kuros tiek realizēti sacensību norises vietu, transporta infrastruktūras, luksusa viesnīcu un citi projekti, nodarbināti desmitiem tūkstoši cilvēku, tostarp vairāk nekā 16 tūkstoši viesstrādnieku no citām valstīm, liecina HRW ziņojums,

"Sportisti, žurnālisti un olimpisko spēļu apmeklētāji skatīsies 2014.gada ziemas olimpiskās spēles ikoniskās modernās sporta pasākumu norises vietās, mediju centros un viesnīcās," norādīja Bjūkenena, skaidrojot, ka "tomēr daudziem viesstrādniekiem ir jāpiedzīvo ekspluatācija, aizskaroši apstākļi, lai uzbūvētu to zaigojošās fasādes un izsmalcinātos interjerus".

Cilvēktiesību aizstāvji uzsvēra, ka kopš 2009.gada SOK ir apņēmusies nodrošināt, ka neatkarīgi no olimpisko spēļu rīkotājvalsts pārkāpumi tajā nenotiks, tomēr pagaidām komisija savu darbu nav paveikusi, lai gan bažas par Sočos notiekošo ir paustas jau iepriekš.

SOK galvenā biroja Šveicē izplatītajā paziņojumā norādīts, ka komiteja tādas aizdomas vienmēr uztver nopietni.

"Kad tieši vai netieši slikta vai aizskaroša izturēšanās ir saistīta ar olimpisko spēļu rīkošanu, Starptautiskā Olimpiskā komiteja jau sen ir solījusi izvērtēt šos jautājumus rūpīgāk," teikts paziņojumā, kurā uzsvērts, ka ikvienai spēļu rīkotājvalstij - vietējiem organizatoriem un varas iestādēm - ir jāsniedz "skaidras atbildes".

"Mēs jau tā esam rīkojušies arī gadījumos, kas saistīti ar Sočiem," norādīts SOK paziņojumā.

Gatavošanās ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos kritizējuši arī vides aizstāvji, kas norāda, ka tie kaitē videi, bet tiesību aizstāvji uzstāj, ka gatavošanās olimpiskajām spēlēm dēļ vietējie ir spiesti pamest savas mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!