Tikai divi procenti vīriešu, kuru sperma bija iesaldēta pirms vazektomijas un septiņi procenti vīriešu, kas spermas materiālu nodeva pirms pretvēža terapijas, vēlāk uzglabāto materiālu izmantojuši bērna radīšanai, informē "Reuters Health".
Par spīti tam, ka spermas materiāls tiek izmantots tik reti, austrāliešu zinātnieki, kas žurnālā "Fertility and Sterility" jūlijā publicējuši rakstu par šo tēmu, uzskata, ka "iespēja uzglabāt iesaldētu spermu būtu jāpiedāvā visiem vīriešiem, kam tiek izdarīta vazektomija vai kuri iziet cita veida terapiju, kas viņus var padarīt neauglīgus".

Dr.Gabors Kovačs un viņa kolēģi no Monaša medicīnas skolas Austrālijā izpētījuši, cik bieži iesaldētie spermas paraugi tiek izmantoti. Tika izpētīta informācija par 500 vīriešiem, kas pēdējo 20 gadu laikā bija nodevuši uzglabāšanai spermu.

Pētījuma rezultāti liecina, ka no 256 vīriešiem, kas spermas materiālu bija nodevuši pirms vazektomijas, vēlāk bērnu radīšanai to izmantoja četri. No 258 vīriešiem, kas spermu bija iesaldējuši pirms pretvēža terapijas, uzglabāto materiālu izmantoja 18.

Pavisam no iesaldētās spermas bija iestājušās sešas grūtniecības. Iesaldētās spermas produktivitāte joprojām ir ļoti zema. Turklāt zinātnieki norāda, ka piecos no sešiem gadījumiem, lai panāktu grūtniecību, bijusi nepieciešama ārpusdzemdes (in vitro) apaugļošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!