Tartu universitāte un Igaunijas firma "Lounatoostuse AS" plāno pasaulē pirmās sākt no graudiem ražot dabisko plastmasu. Lēš, ka šis projekts ļaus iepirkt aptuveni pusi no pašmāju labības ražas.
Laikraksts "Eesti Paevaleht" ziņo, ka uz pienskābes molekulu bāzes radīta plastmasa pasaulē ir pazīstama jau desmitiem gadu. Taču ir pārāk dārgi to izgatavot no piena.

Igauņi ir pirmie pasaulē, kas iemācījušies dabīgo plastmasu izgatavot no daudz lētākas izejvielas - graudiem. Jaunā produkta konkurētspēju palielinātu arī pieaugošās naftas cenas.

Atšķirībā no parastās plastmasas, kas saglabājas praktiski mūžīgi un tādējādi piesārņo vidi, dabīgā plastmasa viena vai divu gadu laikā pilnībā sadalās. Pielietojuma ziņā šis materiāls tikpat kā neatšķiras no parastās plastmasas.

Ja nebūs problēmu ar investīcijām, projekta autori vēlas sākt dabiskās plastmasas ražošanu 2003.gadā un cer saražot 60 tūkstošus tonnu materiāla gadā. Tam būs nepieciešami 200 tūkstoši tonnu graudu. Speciālisti ir paredzējuši sākt ar plaša patēriņa preču iesaiņojumu ražošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!