Foto: PantherMedia/Scanpix

Igaunija atdos muitnieku konfiscēto vikingu laikmeta zobenu Ukrainai, ja tā pierādīs, ka šis retums bijis atrasts tās teritorijā, vēsta Igaunijas sabiedriskā raidkompānija ERR, atsaucoties uz Igaunijas Senatnes pieminekļu aizsardzības departamentu.

Zobenu atrada un konfiscēja Igaunijas muitnieki, pārmeklējot no Krievijas iebraukušu kravas automašīnu, kuru vadīja Baltkrievijas pilsonis. Ukraina pretendē uz šo zobenu un ir lūgusi Igaunijas varas iestādes neatdot to Krievijai. Ar šādu lūgumu Ukrainas vēstnieks Tallinā Viktors Križanovskis vērsies Igaunijas Ārlietu ministrijā.

Saskaņā ar Ukrainas datiem šis retais atradums ir nevis no Krievijas, kā sākumā tika uzskatīts, bet no Volīnijas apgabala Ukrainas rietumos. "Jā, mēs saņēmām šo lūgumu. Vēstule tika nodota attiecīgām Igaunijas iestādēm, kuras nodarbojas ar šo jautājumu," ERR portālam svētdien paziņoja Igaunijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Trīna Rajasalu.

Senatnes pieminekļu aizsardzības departaments, kuram tika nosūtīta vēstule ar Ukrainas vēstnieka lūgumu nodot zobenu viņa valstij, apstiprināja, ka pašlaik eksperti gaida papildu materiālus no Ukrainas. "Ja noskaidrosies, ka zobens tika atrasts Ukrainā, tad mēs atdosim to valstij, kur tika konstatēts atradums," sacīja departamenta inspektore Neli Kangerta.

Trešdien tika ziņots, ka Igaunijas Nodokļu un muitas departamenta darbinieki, pārmeklējot no Krievijas iebraukušu kravas automašīnu, kuru vadīja Baltkrievijas pilsonis, atklājuši un konfiscējuši vikingu laika zobenu.

Automašīnai bija Krievijas reģistrācijas numura zīmes, un tās vadītājam nebija atļaujas retā priekšmeta transportēšanai no Krievijas. Muitnieki automašīnā meklēja kontrabandas alkoholu vai cigaretes, bet vadītāja kabīnē atrada vikingu laika zobenu.

Igaunijas Valsts pieminekļu aizsardzības departamenta speciālisti secinājuši, ka 10.-11.gadsimtā izgatavotais zobens ir ļoti rets priekšmets un, lai gan ir sarūsējis, tas ir pilnībā saglabājies. Tiek pieļauts, ka zobens tika vests uz Rietumeiropu, lai to pārdotu. Izsolē par to varētu iegūt vismaz 17 tūkstošus eiro.

Tā kā retais vēsturiskais priekšmets tika vests no Krievijas, Igaunijas speciālisti iepriekš pauda viedokli, ka to ir jāatdod šīs valsts pārstāvjiem. Savukārt Krievija izteica gatavību zobenu pieņemt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!