Foto: AFP/Scanpix

Par spiegošanu Krievijā uz 15 gadiem cietumā notiesātā Igaunijas Drošības policijas darbinieka Estona Kohvera atbrīvošana ir daļa no plašāka Krievijas darbību klāsta, lai nogludinātu attiecības ar Rietumiem, paziņoja Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda.

"Kohvers tika atbrīvots divas dienas pirms [Krievijas] prezidenta [Vladimira] Putina uzrunas Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) un tikšanās ar [ASV] prezidentu [Baraku] Obamu. Vienu dienu pirms manas tikšanas ar [Krievijas] ārlietu ministru [Sergeju Lavrovu]. Tādēļ tajā ir saskatāmas zināma saistība," Kaljuranda teica telefona sarunā ar aģentūru BNS no Ņujorkas, kur viņa svētdien tikās ar Lavrovu.

Igaunijas ārlietu ministre norādīja, ka plašāks divpusējo attiecību konteksts sarunā netika aplūkots, bet Krievijas uzvedība ļauj saskatīt dažas saistības.

Pēdējās nedēļās novērotāji ir pamanījuši jaunu Krievijas ārpolitikas aktivitātes palielinājumu ar mērķi tuvoties Rietumiem pēc tam, kad attiecības pušu starpā krasi pasliktinājās konflikta Ukrainā un Ukrainas Krimas pussalas aneksijas dēļ.

Krievija arī sāka plašu militāro spēku izvietošanu Sīrijā, lai atbalstītu Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu un ir piedāvājusi Rietumiem sadarboties cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts". Bruņotā konflikta Sīrijā izbeigšana Eiropai ir īpaši nozīmīga, jo Eiropā ierodas simtiem tūkstoši bēgļu no kara pārņemtās valsts.

Krievijas prezidents Putins ANO Ģenerālajā asamblejā pirmdien uzstāsies pirmo reizi deviņu gadu laikā. Gaidāms, ka runā viņš sniegs ieskatu par Krievijas tālākajiem plāniem. Putinam arī paredzēta tikšanās ar Obamu.

Jau vēstīts, ka Krievijā par spiegošanu notiesātais Kohvers ir apmainīts pret bijušo Igaunijas Drošības policijas darbinieku Alekseju Dresenu, kurš 2012. gadā Igaunijā tika notiesāts par spiegošanu Krievijas labā.

Ziņots arī, ka Pleskavas apgabala tiesa Krievijā 19.augustā piesprieda Kohveram 15 gadu cietumsodu par spiegošanu, nelegālu robežas šķērsošanu, nelikumīgu ieroča glabāšanu un ieroča kontrabandu. Viņam piespriestais 15 gadu cietumsods būtu bijis jāizcieš stingra režīma kolonijā Krievijas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!