Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis neefektīvi izmanto savus militāros resursus, tāpēc ir pienācis laiks tos apvienot, trešdien, uzstājoties ar ikgadējo uzrunu par stāvokli ES, sacījis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

"Pat, ja noteicošā Eiropā ir maigā vara, ar to vien nepietiek. Eiropa nevar atļauties būt atkarīga no individuālu valstu militārajām spējām, ir nepieciešama kopīga pārvalde. Ir jāveido kopīgi militārie resursi, tādējādi papildinot NATO darbu. To ir viegli pamatot arī no ekonomikas viedokļa – sadarbības trūkums aizsardzības jomā ES ik gadu izmaksā no 25 miljardiem eiro līdz 100 miljardiem," sacīja Junkers, piebilstot, ka Lisabonas līgums ļauj dalībvalstīm apvienot militārās kapacitātes un ir pienācis laiks to izmantot.

Junkers uzrunas laikā pievērsās arī nodarbinātības, digitālā tirgus un migrācijas problēmām, tostarp viņš sacīja, ka Eiropas Savienībā šobrīd novērojama eksistenciālā krīze.

Pēc Junkera uzrunas sākušās EP deputātu debates, kas ilgs aptuveni trīs stundas līdz pulksten 14.00. Debašu temati, visticamāk, būs: migrācija, darba vietas, terorisms, "Brexit" un kā ES risināt ES pilsoņu galvenās prasības. Portāls "Delfi" piedāvā uzrunas un pēc tam ieplānoto debašu video tiešraidi.

Kopš 2010. gada ikgadējā uzruna par situāciju Eiropas Savienībā un tai sekojošās debates rosina diskusijas par ES politisko darba kārtību nākošajam gadam.

Ziņots, ka 6. jūlijā Parlaments balsoja par rezolūciju, kurā ietvertas Eiropas Komisijas 2017. gada darba programmas prioritātes un kura tiks prezentēta oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!