Foto: AP/Scanpix
Kādā ciemā Irānas dienvidos saistībā ar narkotiku pārkāpumiem ar nāvi sodīti visi pieaugušie vīrieši, atsaucoties uz Irānas prezidenta vietnieci sieviešu un ģimenes lietās Šahindohtu Molaverdi, vēsta laikraksts "The Guardian".

Par gadījumu tapis zināms pagājušajā nedēļā, kad Molaverdi to atklājusi intervijā pusoficiālajai ziņu aģentūrai "Mehr", komentējot valsts augsto par narkotiku aprites noziegumiem ar nāvi sodīto īpatsvaru valstī.

"Mums ir ciems Sīstānas un Beludžistānas provincē, kur ar nāvi ir sodīts ikkatrs vīrietis," teikusi Molaverdi, neprecizējot ciema nosaukumu un to, vai vīrieši sodīti ilgākā laika periodā, vai visi vienlaicīgi.

"Viņu bērni ir potenciālie narkotiku tirgotāji, jo viņi vēlēsies atriebties un nodrošināt naudu savām ģimenēm. Šie cilvēki nesaņem nekādu atbalstu," norādījusi prezidenta padomniece. Prezidenta Hasana Rohani administrācija ir atsākusi palīdzības programmu ģimenēm, kuru locekļi ir sodīti ar nāvi, viņa papildina.

"Mēs ticam, ka, ja mēs neatbalstīsim šos cilvēkus, viņiem būs tieksme uz noziegumiem. Tāpēc sabiedrība ir atbildīga par ar nāvi sodīto ģimenēm," viņa skaidrojusi.

Saskaņā ar cilvēktiesību grupas "Amnesty International" datiem Irāna izpildīto nāvessodu skaita ziņā atpaliek tikai no Ķīnas. 2014. gadā Irānā pakārti vismaz 753 cilvēki. No tiem vairāk nekā puse notiesāti par narkotiku noziegumiem. Tikai 2015. gada pirmajā pusē vien Irānā ar nāvi sodīti gandrīz 700 cilvēki, ziņoja organizācija.

Nāvessodi bieži ir balstīti spīdzināšanās un negodīgos tiesas procesos, vai to nav vispār, stāsta pret nāvessodu kampaņas "Atelpa" rīkotāja Maja Foa. Tikmēr "Amnesty International" satrauc pusaudžu sodīšana ar nāvi. No 2005. līdz 2015. gadam Irānā ar nāvi sodīti 73 pusaudži, teikts janvārī publiskotā cilvēktiesību organizācijas ziņojumā.

Sīstāna un Beludžistāna ir viens no nabadzīgākajiem Irānas reģioniem, kur ir zemākais mūža ilgums, augstākā bērnu mirstība un augstākie analfabētisma rādītāji valstī, skaidro ANO īpašais ziņotājs par cilvēktiesību stāvokli Irānā Ahmeds Šahīds.

"Province piedzīvo augstu nāvessodu izpildes rādītāju saistībā ar narkotiku aprites noziegumiem, kuri tiek uzskatīti par "naidīgiem pret Dievu", trūkstot godīgai tiesai," "The Guardian" citē Šahīdu.

Irānai kaimiņos atrodas narkotiku ražošanas lielvalsts Afganistāna. Tas rada problēmas Irānai, kuras lielais jauniešu daudzums ir pakļauts lētu un atkarību veidojošu narkotiku kārdinājumam. Kritiķi tikmēr uzskata, ka nāvessodu piespriešana par narkotiku tirdzniecību problēmu neatrisina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!