Foto: Reuters/Scanpix

Viesuļvētra "Irma", kas plosās Karību jūras salās, spējusi 33 stundas saglabāt vēja ātrumu 295 kilometri stundā (82 metri sekundē), kas padara to par ilgāko augstākās intensitātes ciklonu, kāds jebkad reģistrēts, ceturtdien paziņoja Francijas meteoroloģiskais dienests.

"Šāda intensitāte tik ilgu laiku nekad nav novērota satelītu ērā," kas sākās pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, norādīja "Meteo France" meteorologs Etjēns Kapikians.

"Un tas turpinās," viņš pavēstīja aģentūrai AFP, piebilstot, ka "Irma", iespējams, turpinās būt piektās kategorijas vētra vismaz līdz brīdim, kad tā sasniegs Bahamas.

Kļūstot par piektās kategorijas vētru, tās vēja ātrums sasniedz 252 kilometrus stundā (70 metri sekundē).

"Irma" ir pārspējusi taifūna "Haiyan" 2013.gada rekordu, kad tā vēja ātrums arī sasniedza gandrīz 300 kilometrus stundā, bet tikai 24 stundas.

"Irma" līdz šim ir prasījusi vismaz deviņu cilvēku dzīvību, astoņi no tiem gājuši bojā Senmartēnas salas Francijas daļā. Vētra šobrīd virzās garām Haiti uz Tērksām un Kaikosām un tad arī uz Bahamām.

"Irma" ir viena spēcīgākajām jebkad Atlantijas okeānā reģistrētajām viesuļvētrām, un tā ir spēcīgākā, kas jebkad Atlantijas okeāna baseinā sasniegusi sauszemi, norādīja Kapikians.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!