Foto: Reuters/Scanpix
Džihādistu kaujinieku grupējums "Islāma valsts" ir pastrādājis genocīdu pret Irākas jezīdu kopienu, secinājis ASV Holokausta piemiņas muzejs ziņojumā, kas balstīts uz intervijām, kurās atklāta izvarošana, spīdzināšana un slepkavošana.

Kurdu valodā runājošā minoritāte galvenokārt dzīvo Sindžaras kalnu apvidū Irākas ziemeļos. Jezīdi nav nedz arābi, nedz musulmaņi, un kaujinieki viņu unikālo ticību uzskata par ķecerīgu.

Kad 2014.gada vasarā džihādisti negaidīti pārņēma savā kontrolē plašas teritorijas Irākas ziemeļos, daudzi jezīdi tika noslepkavoti vai nolaupīti. Desmitiem tūkstoši cilvēku patvērumu meklēja Sindžaras kalnā, kur dienām ilgi atradās bez pārtikas un ūdens.

"Genocīda noziegums turpinās pret jezīdu iedzīvotājiem, jo sagūstītāji joprojām paverdzina daudzas nolaupītās sievietes un bērnus," paziņoja muzeja Simonas-Skjotas centra direktors Kamerons Hadsons, kurš ir ziņojuma autors.

Septembrī divas nedēļas centra eksperti atradās Ninevehas provincē Irākas ziemeļos, lai uzzinātu par notikušo, novērtētu pašreizējo situāciju un izprastu nākotnes riskus.

Centra direktora vietniece Naomi Kikolera, kas devās uz Irāku, norādīja, ka ir vērojams ne tikai nodoms pastrādāt genocīdu, bet "mēs patiešām redzējām darbības, kas apliecina šo nodomu". Viņa piebilda, ka arī "Islāma valsts" vairākkārt dažādos veidos ir apstiprinājusi tādas darbības.

Pētnieki ir runājuši ar jezīdiem, kas uzskaitījuši daudzus savus nolaupītos tuviniekus, kā arī uzklausīja izdzīvojuši liecības par to, kā atstāja savus vecos un slimos tuviniekus, lai paši paglābtos no "Islāma valsts" kaujiniekiem.

"Islāma valsts" pērn lielījās, ka ir atjaunojis verdzību, kaujiniekiem piedāvājot sagūstītās jezīdu sievietes un meitenes.

Irākas kurdu spēki ar ASV gaisa triecienu atbalstu ir bloķējuši nozīmīgu "Islāma valsts" piegāžu ceļu un cīnās par Sindžaras atgūšanu.

Martā Apvienoto Nāciju Organizācijas cilvēktiesību birojs paziņoja, ka "Islāma valsts", kā šķiet, pastrādā genocīdu pret jezīdiem, publicējot ziņojumu par slepkavībām, spīdzināšanām, izvarošanām, seksuālu verdzību un bērnu izmantošanu ekstrēmistu kaujās.

1993.gadā dibinātais muzejs, kurš bāzēts Vašingtonā, ir dokumentējis etnisko tīrīšanu, kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci arī pret citām etniskajām un reliģiskajām minoritātēm Irākas ziemeļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!