Foto: AFP/Scanpix

Tiesa Bosnijā ceturtdien piesprieda 18 gadu cietumsodu islāmistam Mevlidam Jašarevičam, kurš pērn oktobrī apšaudīja ASV vēstniecību Sarajevā.

"Mevlids Jašarevičs izdarīja teroraktu, 50 minūtēs izšaujot 105 lodes uz ASV vēstniecību. Šī tiesa piespriež viņam 18 gadus cietumā," paziņoja tiesnesis Branko Peričs.

"Jašarevičs gribēja paust neapmierinātību ar musulmaņu stāvokli Bosnijā un pasaulē," sacīja tiesnesis.

Tiesa noraidīja Jašarevičam izvirzītas apsūdzības teroristu grupas organizēšanā, tomēr viņam piespriestais sods ir smagākais, kādu tiesa Bosnijā jebkad piespriedusi par terorismu.

Tiesa attaisnoja Emrahu Fojnicu un Munibu Ahmetspahiču, kuri bija apsūdzēti, ka esot palīdzējuši Jašarevičam sagatavot šo uzbrukumu un vēlāk slēpuši pierādījumus.

23 gadus vecais Jašarevičs ir no Serbijas pilsētas Novi Pazaras, kur vairākums iedzīvotāju ir musulmaņi, bet viņš pievienojies radikālajam islāma novirzienam vahabismam Bosnijas ciemā Gorņa Maočā. Emrahs Fojnica un Munibs Ahmetspahičs ir no Bosnijas pilsētas Zenicas.

Prāva sākās jūnijā, un visi apsūdzētie neatzina savu vainu terorisma apsūdzībās. ASV zvērināto tiesa aprīlī izvirzīja Jašarevičam arī apsūdzības slepkavības mēģinājumā, īpašuma iznīcināšanā un šaujamieroču noteikumu pārkāpšanā.

Jašarevičs pagājušā gada 28.oktobrī ar Kalašņikova automātu apšaudīja ASV vēstniecību Sarajevā, smagi ievainojot vēstniecību apsargājošu policistu, bet neviens no vēstniecības darbiniekiem nav cietis. Šāvējs aicināja garāmgājējus turēties pa gabalu, paskaidrojot, ka negrib viņiem trāpīt, jo uzbrukuma mērķis ir vēstniecība.

Apšaudi pārtrauca policijas snaiperis, ievainojot Jašareviču kājā, un viņu aizturēja policisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!