Foto: Scanpix/Reuters

Izraēlas valdība svētdien formāli apturējusi plānus par lūgšanas vietas izveidi pie Jeruzalemes Rietumu mūra, kas būtu paredzēta gan sievietēm, gan vīriešiem, ziņo aģentūra "Reuters".

Izraēlas premjerministrs Bendžamins Netanjahu, pieņemot šādu lēmumu, nonāk pretrunā ar konservatīvajām un reformu jūdaisma kustībām, kam liels sekotāju skaits ir arī ārpus Izraēlas. Toties šāds lēmums nostiprina premjerministra attiecības ar ortodoksālajām partijām viņa valdošajā koalīcijā, skaidro "Reuters".

Mūris ir jūdaisma divu antīko tempļu mantojums. Piekļuve pie tā tiek nošķirta atsevišķi sievietēm un vīriešiem. Reliģiozākie rituāli norisinās vīriešu daļā, balstoties uz gadsimtiem ilgušiem ortodoksāliem standartiem, kam ir liela ietekme Izraēlā.

Izraēlas valdība saņēma ierosinājumu no progresīvākām ebreju kustībām Izraēlā un ārpus tās par papildsadaļas izveidošanu pie Rietumu mūra, kas pazīstams arī kā Raudu mūris, kur lūgšanas aizvadīt drīkstētu abu dzimumu pārstāvji. 2016. gadā, neskatoties uz ortodoksālo partiju pārstāvju iebildumiem, valdība balsošanas rezultātā nolēma par labu sadaļas izveidošanai.

Plāns līdz šim nav ticis īstenots, un pagājušajā nedēļā divas partijas ierosināja lēmumu anulēt.

Svētdien valdība balsojumā nolēma atsevišķās sadaļas izveidi formāli apturēt, norāda amatpersonas. Netanjahu devis rīkojumu ministram no viņa vadītās "Likud" partijas izstrādāt jaunu priekšlikumu.

"Šodienas lēmums nozīmē atkāpšanos no vienošanās, un tas mūsu darbu satuvināt Izraēlu un ebreju pasauli padarīs aizvien sarežģītāku," aģentūrai "Reuters" norāda Ebreju aģentūras vadītājs Natans Šaranskis

Sadaļa, kas būtu pieejama gan sievietēm, gan vīriešiem, lūkojoties uz Rietumu mūri no laukuma puses, atrastos pa labi no šobrīd esošajām, kur arī turpmāk būtu paredzēts sievietēm un vīriešiem lūgšanas aizvadīt nošķirti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!