Foto: EPA/LETA
Tik smaga krīze ASV un Izraēlas attiecībās, kāda tā tagad izveidojusies ebreju kolonistu apmetņu paplašināšanas plāna dēļ, pēdējo 35 gadu laikā nav pieredzēta, uzskata Izraēlas vēstnieks Savienotajās Valstīs Mihaēls Orens.

"Izraēlas attiecībās ar ASV radusies krīze, kas ir dziļākā kopš 1975.gada," telefonsarunā ar Izraēlas konsuliem Savienotajās Valstīs atzinis prominentais diplomāts un Tuvo Austrumu vēstures speciālists, raksta avīze "Yediot Aharonot".

Togad nopietnu attiecību saasināšanos sabiedroto starpā izraisīja ASV prasība, lai Izraēla daļēji izvāc karaspēku no Ēģiptei piederošās Sīnāja pussalas, ko tā bija okupējusi.

Patlabanējo spriedzi izraisījuši Izraēlas valdības plāni okupētajās teritorijās Austrumjeruzalemē būvēt 1600 ebreju kolonistu mājokļu. Turklāt ar paziņojumu par šī projekta īstenošanu Izraēlas valdība nāca klajā laikā, kad tur vizītē ar mērķi stiprināt palestīniešu un izraēliešu miera sarunu atsākšanos bija ieradies ASV viceprezidents Džo Baidens. Šo Izraēlas valdības soli nekavējoties nosodīja pats Baidens, bet vēlāk arī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone un vecākais prezidenta Baraka Obamas padomnieks Deivids Akselrods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!