Foto: Reuters/Scanpix

Izraēlas izlūkošanas ministrs Izraēls Kacs pirmdien ierosinājis piecas ebreju apmetnes iekļaut Jeruzalemes municipalitātes teritorijā, kā arī izslēgt no pilsētas iedzīvotāju reģistra 100 000 palestīniešu.

Kacs norādījis, ka okupētajā Rietumkrastā esošo ebreju apmetņu iedzīvotājiem būs tiesības piedalīties Jeruzalemes municipālajās vēlēšanās, taču uz apmetnēm pilnībā neizplatīsies Izraēlas suverenitāte.

Lielākā daļa pasaules joprojām uzskata, ka Jeruzalemes statuss izšķirams izraēliešu un palestīniešu sarunās, lai gan Izraēlas valdība to uzskata par nedalāmu valsts galvaspilsētu.

Dažas no ebreju apmetnēm atrodas dziļi Rietumkrastā vairāk nekā desmit kilometrus no Jeruzalemes.

"Šīs apmetnes, šīs pilsētas - Māle Adumina, Gušetciona, Givatzēva Beitarillita un Ēfrata - kļūs par Jeruzalemes sastāvdaļu, taču to statuss nemainīsies. Izraēlas suverenitāte uz šīm vietām neizplatīsies," žurnālistiem sacīja Kacs.

Vienlaikus 100 000 palestīniešu, kas dzīvo ārpus Izraēlas uzceltā pilsētas mūra tiks izslēgti no Jeruzalemes iedzīvotāju reģistra un viņiem tiks izveidota jauna municipalitāte, pavēstīja Kacs.

Šis solis pārvērtīs Jeruzalemes demogrāfisko ainu, padarot to par ebrejiskāku pilsētu.

Visas ebreju apmetnes okupētajā Rietumkrastā saskaņā ar starptautiskajām tiesībām tiek uzskatītas par nelikumīgām. Tāpat par nelikumīgu tiek uzskatīta kara laikā veiktā atsevišķo teritoriju aneksija.

Tomēr vairums izraēliešu politiķu uzskata, ka lielākajām ebreju apmetnēm saskaņā ar nākotnē panākto miera līgumu jākļūst par Izraēlas teritoriju.

Esmu vanags, taču saprātīgs vanags, humāns vanags," uzsvēra Kacs, kas pārstāv premjerministra Benjamina Netanjahu vadīto konservatīvo partiju "Likud".

Viņš pavēstīja, ka attiecīgo likumprojektu šonedēļ apspriedīs ministru kabinets, taču neatklāja, vai to pilnībā atbalsta arī premjers.

Tikmēr galēji labējā partija "Jūdu nams" ierosinājusi vienpusēji pilnībā anektēt Māles Aduminas apmetni, kas atrodas Jeruzalemes pievārtē, taču šāda rīcība, domājams, izsauks asu starptautisku nosodījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!