Turcijā atkreditētie izraēliešu diplomāti saņēma no Jeruzalemes rīkojumu nosūtīt uz dzimteni savas ģimenes, ņemot vērā strauju attiecību saasināšanos starp abām valstīm, trešdien vēsta "RIA Novosti".

Paši diplomāti paliek Turcijā. Arī Izraēlas Ārlietu ministrija uzsver, ka nav runas par attiecību saraušanu starp abām valstīm.

Iepriekš izraēliešu varas iestādes ieteica saviem pilsoņiem atturēties no braucieniem uz Turciju, kur kopš pirmdienas notiek masveida protesta akcijas pret "Brīvības flotiles" pārtveršanu, kas bija ceļā uz Gazu ar simtiem cilvēktiesību aizstāvju un humānās palīdzības kravu.

Vairāk nekā puse flotiles dalībnieku, kā arī četri no deviņiem sadursmēs ar Izraēlas karavīriem bojāgājušajiem, bija Turcijas pilsoņi.

Jau ziņots, ka Izraēla pārtvērusi palestīniešu atbalsta kustības organizēto "Brīvības flotili" ar Gazas joslai paredzētu palīdzības kravu.

Kad, pretēji Izraēlas spēku prasībai apstāties, flotile turpināja ceļu, izraēliešu specvienības uzkāpa uz viena no kuteriem, kas piederējis Turcijai. Kā apgalvo Izraēla, uz karavīriem tika atklāta uguns un pielietoti aukstie ieroči, tāpēc tie atklāja pretuguni uz kutera ekipāžu un pasažieriem.

Rezultātā tika nogalināti vismaz deviņi aktīvisti, tostrap četri Turcijas valstspiederīgie.

Turcija asi nosodīja notikušo, bet ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns un Eiropas Savienības "ārlietu ministre" Ketrina Eštone aicināja Izraēlu izmeklēt incidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!