Japānā trešdien atzīmē 69. gadadienu kopš Hirosimas pilsētu nopostīja ASV nomestas atombumbas sprādziens.

Uzrunā piemiņas pasākumā Hirosimas mērs Kazumi Macui aicināja pasaules līderus apmeklēt Hirosimu un otru kodolsprādzienā cietušo Japānas pilsētu Nagasaki, lai savām acīm redzētu traģēdijas pēdas.

"Prezident Obama un visu ar kodolieročiem bruņoto valstu līderi, lūdzu, atbildiet uz šo uzaicinājumu, cik drīz vien iespējams apmeklējot bombardētās pilsētas, lai paši savām acīm redzētu, kas notika," aicināja Macui. "Ja jūs to darīsiet, jūs pārliecināsieties, ka kodolieroči ir absolūts ļaunums, kas nedrīkst vairs pastāvēt," mēra teikto citē aģentūra AP.

Aptuveni 45 000 cilvēku trešdien piedalījās piemiņas ceremonijā Hirosimas Miera parkā pie 1945. gada 6. augustā notikušā sprādziena epicentra vietas. Trīs dienas pēc Hirosimas vēl viena atombumba tika nomesta uz Nagasaki pilsētas.

1945. gada augustā amerikāņu piloti uz japāņu pilsētām Hirosima un Nagasaki nometa divas atombumbas. Pēc oficiālajiem datiem, no kodolsprādziena un tā sekām gājuši bojā 140 000 cilvēku Hirosimā un 74 000 iedzīvotāju Nagasaki. Lielākā daļa upuru bija mierīgie iedzīvotāji.

Šogad traģēdija pieminēšana notiek apstākļos, kad Japānas valdība ieviesusi izmaiņas konstitūcijā, kas atļauj veidot lielāko karaspēku kopš Otrā pasaules kara beigām un atļauj to izmantot ārpus valsts teritorijas.

Japānas premjerministrs Šinzo Abe norādīja, ka izmaiņas ir nepieciešamas, lai nodrošinātu Japānas un iedzīvotāju drošību. Kā piemēru Abe minēja Japānas karakuģus, kas var būt spējīgi palīdzēt aizsargāt ASV kuģus, kas uztur Japānas drošību.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vairāk nekā puse japāņu ir pret šo lēmumu, galvenokārt sāpīgās kara pieredzes un šīs tēmas jūtīguma dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!