Foto: AFP/Scanpix

Septiņu ASV štatu iedzīvotāji ir savākuši nepieciešamo parakstu daudzumu, lai saņemtu oficiālu valdības atbildi uz internetā publicētajām petīcijām par atdalīšanos no ASV, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Baltā nama oficiālās interneta vietnes iedzīvotāju ierosinājumu sadaļā ir publicētas petīcijas par 40 štatu izstāšanos no ASV, bet tikai septiņiem no tiem ir izdevies savākt nepieciešamos 25 000 parakstu, lai saņemtu valdības atbildi. Visvairāk parakstu ir petīcijai par Teksasas izstāšanos - aptuveni 100 000, vēsta "Itar-Tass".

Teksasas iedzīvotāju petīcijā teikts, ka ASV ekonomiskās problēmas radījusi federālās valdības nespēja reformēt budžeta politiku, bet Teksasas štata sabalansētais budžets un spēcīgā ekonomika dodot tam reālas iespējas izstāties no ASV. Tāpat petīcijā norādīts, ka iedzīvotāji ir neapmierināti ar pasažieru pārbaudēm lidostās.

25 000 parakstu robežu līdz šim izdevies savākt arī Luiziānai, Floridai, Ziemeļkarolīnai, Alabamai, Džordžijai un Tenesī. Visos šajos štatos, izņemot Floridā, vairums iedzīvotāju prezidenta vēlēšanās sestajā novembrī balsoja par uzvarētāja Baraka Obamas konkurentu - republikāni Mitu Romniju, vēsta "Itar-Tass".

Iespēja, ka Baltais nams atļaus štatiem atdalīties no valsts, tuvinās nullei, norāda amerikāņu eksperti. 11 štati no ASV pēdējo reizi izstājās 1860. un 1861. gadā pēc Abrahama Linkolna ievēlēšanas prezidenta amatā. Pēc tam sākās asiņainais Pilsoņu karš.

Jau vēstīts, ka kāda cita petīcija aicina prezidentu Baraku Obamu atņemt pilsonību visiem, kuri parakstījuši aicinājumus par štatu atdalīšanos no ASV.

6. novembrī notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās Obama ievēlēts par prezidentu uz otro termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!