Foto: DELFI
Eiropā tiek plaši diskutēts par jaunu drošības arhitektūru kontinentam, bet izredzes tādu izveidot ir niecīgas, uzskata domnīcas "Carnegie Europe" viespētnieks Sinans Ilgens.

Intervijā izdevumam "Defence Matters" eksperts norādīja, ka Krievija ir kliedzoši pārkāpusi pašreizējos drošības arhitektūras noteikumus un, kamēr šī situācija nebūs labota, Rietumiem nav iemesla slēgt jaunu vienošanos ar Krieviju, kas pēc tam vēl tiks uztverta kā vājuma pazīme no Rietumu puses.

Turklāt Krievijas prezidents Vladimirs Putins, nespējot celt savu popularitāti ar ekonomiskās situācijas uzlabošanu valstī, nostiprinās savu leģitimitāti iekšpolitikā ar vēl agresīvāku un nacionālistiskāku retoriku, ko atbalstīs uzstājīga ārpolitika un gandrīz avantūrisms, uzskata Ilgens.

Krievija ir izstājusies no Līguma par konvencionālajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā (CFE), kas nevieš cerības par šī līguma ietekmi nākotnē, norādīja Ilgens, lai gan tieši šis līgums reiz bija Eiropas stabilitātes galvenais pīlārs.

Runājot par Krievijas rīcību Krimā, eksperts sacīja, ka "visa CFE loģika bija izstrādāta tā, lai novērstu šāda veida militāro spēku uzkrāšanu, pēkšņus manevrus un zibenskarus".

"Tas, ko redzam Krievijā, ir pavisam pretēji. Ja tā kļūs par Krievijas militāro stratēģiju, tad Krievijai nebūs stimula sevi saistīt ar kaut kādiem jauniem vienošanās nosacījumiem," uzskata Ilgens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!