Foto: AP/Scanpix
Varasiestādes visā pasaulē tiek mudinātas rīkoties, reaģējot uz milzīga apjoma slepenu dokumentu noplūšanu, kas atklājuši, kā, izmantojot ofšoru kompānijas, ļaudis, tostarp no politiskās elites, slēpuši savu turību un izvairījušies no nodokļu nomaksas, vēsta raidsabiedrība BBC.

No Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" datu centra ir nopludināti vairāk nekā 11 miljoni dokumentu. Tie atklāj, kā uzņēmums ir palīdzējis klientiem atmazgāt naudu, apiet sankcijas un izvairīties no nodokļiem.

Foto: AP/Scanpix

Panamas juridiskais uzņēmums darbojas jau 40 gadus, kuru laikā ne reizi nav bijis sodīts par kriminālām darbībām, norāda raidsabiedrība BBC.

Kopš svētdienas vakara, kad publiskoti pirmie no dokumentiem iegūtie dati, vairākās valstīs ir sākta izmeklēšana. Starp tām arī Austrija, Nīderlande un Austrālija, skaidro raidsabiedrība. Sadarbību ar izmeklēšanu solīja Panama.

Dokumentos parādās 12 bijušo vai esošo valstu līderu vārdi un vismaz 60 personas, kas ir saistītas ar esošajiem vai bijušajiem valstu līderiem.

Dokumentos atrodami arī vārdi no Latvijas. Lai arī interesanti, tie nav politiski svarīgi, pirmdien atklāja Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" vadītāja Sanita Jemberga.

Lai gan dokumentos tiešā veidā neparādās Krievijas prezidenta Vladimira Putina vārds, Izmeklējošo žurnālistu starptautiskā konsorcija (ICIJ) dalībnieki atklājuši, kā ar prezidentam pietuvinātām personām caur ofšoriem izgājuši divi miljardi dolāru.

Tāpat atklājies, ka nedeklarētas intereses ofšoros ir Islandes premjeram Sigmunduram Deividam Gunlaugsonam un viņa sievai. Līdz pirmdienas rītam jau 16 000 islandiešu parakstīja petīciju, pieprasot viņa demisiju.

Dokumenti arī rāda, ka "Mossack Fonseca" klients bijis britu premjera Deivida Kamerona tēvs Īans Kamerons. Tāpat failos figurē Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina sievasbrālis, Ukrainas prezidents Petro Porošenko un Argentīnas prezidents Maurisio Makri.

Dokumentu nākšana gaismā jau izsaukusi dažādu reakciju. Pakistānas premjera Navaza Šarifa dēls Huseins Navazs, kuram caur ofšora uzņēmumiem pieder nekustamie īpašumi, paziņoja, ka "ka tajā nav nekā slikta", raksta BBC.

Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas nodokļu inspekcija paziņoja, ka ir saņēmusi daudz informācijas par ofšora kompānijām un izmeklē to, turklāt aicina ICIJ dalīties ar visiem žurnālistu rīcībā esošajiem datiem.

Austrijas finanšu tirgus regulators izmeklē, vai divas bankas, kas minētas nopludinātajos dokumentos, ir pārkāpušas noteikumus par naudas atmazgāšanas novēršanu. Francijas Finanšu ministrija nopludinātajos datos meklē savai izmeklēšanai noderīgus dokumentus.

Austrālijas nodokļu inspekcija pārbauda 800 personas, kas pieminētas dokumentos.

Failos kā ofšora kompāniju īpašnieki minēti arī Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva bērni. Prezidenta pārstāvis jau paziņoja, ka šāda prakse "nav ar likumiem aizliegta".

Tikmēr Ķīna, šķiet, cenzē sociālo tīklu ierakstus par "Panamas dokumentiem", kuros parādās vairāku komunistiskās valsts elites pārstāvju vārdi, skaidro BBC.

"Panamas dokumentos" arī pirmo reizi atklāts, kā pēc Krimas okupācijas ASV un ES sankcijām pakļautā "Bank Rossija" pludinājusi naudu caur ofšora kompānijām, no kurām divas oficiāli pieder tuvam Putina draugam Sergejam Rolduginam.

Kremlis vēl pirms dokumentu noplūšanas jau paziņoja, ka pret prezidentu tiek gatavota informatīva kampaņa ar mērķi destabilizēt situāciju valstī pirms parlamenta vēlēšanām. Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs noraidīja žurnālistu izmeklēšanas datus kā tukšas spekulācijas un pieļāva, ka vairums pie pētījuma strādājošo žurnālistu patiesībā esot bijušie ASV Valsts departamenta un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!