Foto: Publicitātes foto
Kopš pagājušās nedēļas Kanādas aizsardzības ministra krēslu ieņem Hardžits Sadžans. Viņa pagātne ir visai raiba un ietver arī "tumšākus periodus", kā dēļ Kanādas mediji viņu mīļi dēvē par "slikto zēnu", raksta medijs "CBC".

Pēc vēlēšanām, kurās uzvarēja liberāļi, un par Kanādas premjeru kļuva Džastins Trudo, par aizsardzības ministru 4. novembrī tika apstiprināts sikhu reliģijai piederīgais Sadžans. Viņam Kanādas armijā ir pulkvežleitnanta pakāpe, un atpazīstamību viņš savulaik ieguva, radikāli uzlabojot Kanādas armijas izlūkošanas darbu Afganistānā.

Sadžans arī nekad nav noliedzis, ka pusaudžu gados sapinies ar nepareizajiem cilvēkiem. Turklāt, strādājot par izmeklētāju Vankūveras policijā, viņš pat bijis spiests sastapt savus agrākos paziņas no noziedzīgajām aprindām.

Pēc pusaudžu gadiem, cenšoties "atrast sevi", viņš pievērsās savu senču piekoptajām sikhu tradīcijām. Viņš uzsver, ka tas nav bijis reliģijas dēļ, bet "tā bija identitātes lieta" - viņam patikušas senās un vienmēr vajātās sikhu komūnas karotāju tradīcijas, vēsta "Vice".

Foto: Publicitātes foto

Nostrādājis policijā, viņš pievērsās karjerai armijā. Tās ietvaros viņš dienēja Bosnijā un Hercogovinā, kā arī vairākkārt bijis Afganistānā.

Tur kanādietis strādāja pie teroristu grupējuma "Taliban" ietekmes samazināšanas, pie kura vietējie iedzīvotāji bieži meklēja palīdzību korumpēto afgāņu ierēdņu dēļ. Sadžana pieeja, izmantot policijā gūto pieredzi, cīnoties ar bandu ietekmi uz jauniešiem, izrādījās efektīva.

To 2006. gadā vēstulē augstāka ranga Kanādas armijas pārstāvim rakstījis arī brigādes ģenerālis Deivids Freizers. "National Observer" publiskotajā sarakstē tagadējais aizsardzības ministrs vērtēts kā "labākais individuālais kanādiešu izlūkošanas trumpis" Afganistānā, kura "smagais darbs, personīgā drosme un dzelžainā noteiktība" glābusi daudzu kanādiešu dzīvības.

Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan pulkvežleitnanta armijas pieredze tiek vērtēta ļoti pozitīvi, politiskās pieredzes trūkums jau radījis neapmierinātību atsevišķu politisko grupu vidū.

Sadžans ir viens no četriem sikhiem jaunajā Kanādas Ministru kabinetā. Tomēr tieši viņa apstiprināšana aizsardzības ministra amatā daudziem sikhiem likusi novērsties no liberāļiem. Viņi uzskata, ka radikāli nacionālā Pasaules Sikhu organizācija Sadžanu ir "iemanipulējusi" ministra krēslā, lai tā palīdzētu panākt neatkarīgas sikhu valsts izveidi Indijā.

Tikmēr kopējā liberāļu attieksme pret viņa apstiprināšanu amatam bijusi ļoti pozitīva - ieraksts "Twitter" par viņa stāšanos amatā tika pārpublicēts vairāk nekā paziņojumi par citu ministru krēslu ieņēmējiem.

Jau drīzumā Sadžanam būs jāpierāda arī sava prasme lemt par politiskiem jautājumiem - viņam būs jāpiepilda viens no premjera Džastina Trudo solījumiem pārtraukt Kanādas dalību starptautiskajā izlūkošanas un bombardēšanas misijā pret teroristu grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām Irākā un Sīrijā.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!