Foto: Reuters/Scanpix

ASV armijas psihiatram, kurš 2009. gadā armijas bāzē Teksasā nošāva 13 cilvēkus, ir jānoskuj bārda, vai arī to izdarīs piespiedu kārtā, nolēmusi militārā tiesa. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Majors Nidals Hasans, kuru tiesā par 13 cilvēku nošaušanu un 32 ievainošanu, apgalvo, ka bārdu viņš nēsā atbilstoši musulmaņu tradīcijām.

Tomēr tiesa nolēmusi, ka 41 gadu vecais vīrietis nav sniedzis ticamu reliģisko pamatojumu bārdas nēsāšanai, kas ir pretrunā ar armijas noteikumiem. Turklāt bārdas dēļ aculieciniekiem tiesājamo ir grūtāk atpazīt, uzskata prokurors.

Saskaņā ar militāro protokolu, piespiedu skūšanas gadījumā pieciem militārajiem policistiem, "pielietojot nepieciešamo spēku" ir jānoskuj ieslodzītais ar elektrisko bārdas dzenamo mašīnu. Process ir jāfilmē, bet tuvumā jābūt mediķim, gadījumam, ja ieslodzītais tiek savainots.

Hasans ir paralizēts uz leju no krūtīm, kopš aizturēšanas laikā militārajā bāzē viņu sašāva policisti, norāda BBC. Apsūdzētais atrodas speciālā slimnīcas kamerā.

Par 2009. gadā sarīkoto uzbrukumu, kas ir traģiskākais tāda veida noziegums ASV armijas bāzēs, Hasanam draud nāvessods, norāda BBC.

39 gadus vecos Hasanu uz armijas bāzi Teksasā pārcēla 2009 gada jūlijā. Iepriekš viņš strādāja par psihiatru medicīnas centrā Vašingtonā, kur ārstējas ārvalstu misijās ievainojumus guvušie karavīri. ASV dzimušais Hasans ir musulmanis. Pēc dažādiem datiem, viņam bija drīzumā jādodas misijā Irākā, taču, pēc viņa brālēna Nadera vārdiem, majors to ļoti nevēlējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!