Nedēļas nogalē, atzīmējot 25. gadadienu kopš Kazahstānas Bruņoto spēku dibināšanas, militārajā parādē Astanā bija redzami vairāki nesen iepirkti ārvalstīs ražoti droni, ziņo militārais portāls "Janes".

Kazahstānas bruņotie spēki parādē iekļāva divus Krievijā būvētos "Orlan-10" novērošanas un izlūkošanas dronus, taču nav skaidrs, vai tai šādu dronu nav vairāk.

Gandrīz divus metrus platais bezpilota lidaparāts var pacelt līdz pat divarpus kilogramus smagas tehnoloģijas, pacelties līdz piecu kilometru augstumam, bez nolaišanās gaisā pavadīt piecas stundas un sasniegt 150 kilometru stundā lielu ātrumu.

Tāpat parādē bijuši redzami Izraēlas kompānijas "Elbit Systems" novērošanas un izlūkošanas operācijām paredzētie droni "Skylark I-LEX". Trīs metrus platie lidaparāti gaisā spēj pavadīt trīs stundas, pacelties līdz 4,5 kilometru augstumam un lidot līdz 40 tālu no tā bāzes stacijas.

Pērn Kazahstānas amatpersonas ziņojušas, ka ar Izraēlas kompāniju panākta vienošanās par "Skylark" un "Hermes" dronu ražošanu Astanā no 2017. gada.

Par parādes noslēguma naglu savukārt kļuva divas "Ķīnas Aviācijas industriālās korporācijas" izstrādātās "Wing Loong" kaujas bezpilota lidmašīnas, kuras Kazahstāna iegādājās pērn.

Deviņus metrus garie un četrpadsmit metrus platie droni sver 1100 kilogramus. Tie var lidot līdz 4000 kilometrus tālu, sasniegt 280 kilometru stundā lielu ātrumu un gaisā uzturēties līdz pat 20 stundām ilgi. "Wing Loong" var aprīkot ar aptuveni 100 kilogramus smagu bruņojumu - bumbām, gaiss-zeme tipa vadāmajām raķetēm vai novērošanas aparatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!