Foto: AFP/Scanpix

ASV valsts sekretāram Džonam Kerijam, kurš pirmdien pēc četru dienu vizītes Tuvajos Austrumos dodas atpakaļ uz dzimteni, nav izdevies panākt vienošanos par Izraēlas un palestīniešu "bāzes līgumu", kam vajadzētu kļūt par miera procesa vadlīnijām.

Tiesa gan, valsts sekretārs uzstāj, ka esot panākts zināms progress.

Vizītes gaitā viņš tikās ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu un palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu, kā arī apmeklēja Jordāniju un Saūda Arābiju. Viņš arī tikās ar starptautiskā kvarteta Tuvo Austrumu īpašo sūtni Toniju Blēru un Izraēlas opozīcijas līderi Isaaku Hercogu.

Kaut arī ASV par sarunu gaitu nesniedz tikpat kā nekādu informāciju, pēc visa spriežot, sarunu galvenie temati būs bijuši Jordānas upes ielejas drošības jautājumi un Jeruzalemes statuss. Pa Jordānas upi iet Rietumkrasta teritoriju un Jordānijas robeža, un nākotnē tai būtu jākļūst par palestīniešu valsts robežu.

Palestīnieši, kā tiek ziņots, esot teikuši Kerijam, ka neatzīs Izraēlu kā ebreju valsti un nepiekritīs priekšlikumam, ka Jordānas ielejā varētu tikt paturēts Izraēlas karaspēks arī pēc Palestīnas valsts izveidošanas.

Kerijs pirmdien devās atpakaļ uz ASV, tā arī nepanācis vienošanos par Izraēlas un palestīniešu "bāzes līgumu". Tiesa gan, ASV amatpersonas jau iepriekš bija brīdinājušas, ka šīs vizītes gaitā izrāvienu panākt neizdosies.

Beigu termiņš, līdz kuram atbilstoši sākotnējam plānam par Izraēlas un palestīniešu tiešo miera sarunu gaitu ir jāpanāk vienošanās, ir aprīlis. Izraēlas mediji ziņo, ka Kerijs jaunnedēļ atkal ieradīsies Tuvo Austrumu reģionā.

ASV valsts sekretārs svētdien solīja, ka miera līgums būs "taisnīgs un līdzsvarots", bet arī atzina, ka viņa pūliņi, cenšoties panākt Izraēlas un palestīniešu miera līguma noslēgšanu, var ciest neveiksmi.

"Ceļš kļūst skaidrāks, puzlis iegūst noteiktākas aprises, un visiem kļūst arvien saprotamāks, kādas ir atlikušās smagās izvēles un kādas ir alternatīvas attiecībā uz šīm izvēlēm," svētdien sacīja Kerijs. "Bet es nevaru pateikt, kad konkrēti pēdējās daļas tiks ieliktas to vietā vai arī nokritīs uz grīdas, atstājot puzli nepabeigtu. Tieši tas šo procesu padara par tādu izaicinājumu un vienlaikus par tik interesantu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!