Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs otrdien pirms došanās vizītē uz Pekinu paziņojis, ka ASV un Ķīnas attiecības šodien ir svarīgākās pasaulē un tieši tās veidos 21.gadsimtu.

Kerijam otrdien plānota vizīte Parīzē, kurai sekos Pekinas apmeklējums. Ķīnas galvaspilsētā viņš piedalīsies Āzijas-Klusā okeāna valstu ārlietu ministru sanāksmē.

Kerijs uzsvēra, ka abu valstu attiecības ir ļoti svarīgas un tieši tādēļ nepieciešams tās veidot pareizi, vienlaikus piebilstot, ka tas jādara uzmanīgi.

ASV un Ķīnai, kuras veido trešo daļu pasaules ekonomikas un ceturto daļu no pasaules iedzīvotāju kopskaita, jāgādā, lai tās varētu ne tikai pastāvēt viena otrai līdzās, bet arī sadarboties, uzsvēra Kerijs.

Viņš nosauca četrus specifiskus mērķus ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas politikai Āzijā. To vidū ir ilgtspējīgas ekonomiskās izaugsmes nodrošināšana un pavērsiens pretī tīrajai enerģijai, lai risinātu globālās sasilšanas jautājumu.

Palielinot reģionālo sadarbību, ASV cer samazināt reģionālo spriedzi un palīdzēt cilvēkiem Āzijas-Klusā okeāna reģionā dzīvot ar cieņu un drošības sajūtu, norādīja Kerijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!