Foto: AP/Scanpix

ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs, kurš otrdien ir ieradies Kijevā izrādīt solidaritāti jaunajai Ukrainas varai, sola valstij miljarda dolāru (730 miljoni eiro) lielu aizdevumu, ziņo laikraksts "The Washington Post".

Aizdevums vēl ir jāapstiprina ASV Kongresam, norāda laikraksts.

Kerijs ir augstākā ASV amatpersona, kas ieradusies Ukrainā pēc prezidenta Viktora Janukoviča režīma gāšanas un Krievijas spēku izvēršanās Krimā. ASV cer, ka valsts sekretāra vizīte palīdzēs pagaidu valdībai sagatavoties vēlēšanām un stabilizēt izlaupīto valsts kasi.

ASV pagaidām jaunajai valdībai sola ekonomisku un tehnisku palīdzību, bet ne militāru atbalstu. Jau tuvākajās dienās varētu sākties ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, atklāja ar Keriju kopā ceļojošs ASV diplomāts.

ASV pēdējās dienās ar bažām raugās uz militārās spriedzes pieaugumu starp Maskavu un Kijevu, tomēr Krimu Kerijs vizītes laikā neapmeklēs.

Kijevā ASV pārstāvis apmeklēja Maidanā kritušo memoriālu, godinot desmitiem cilvēku, kas februārī Kijevā gāja bojā, kad drošības spēki atklāja uguni pa protestētājiem.

Janukovičs, kurš ir aizbēdzis uz Krieviju, joprojām uzskata sevi par Ukrainas prezidentu. Tikmēr Kerijs norāda, ka Janukovičs ir zaudējis tiesības uz varu brīdī, kad pameta valsti.

Lai gan vizīte ir spēcīgs simbolisks atbalsts jaunajai varai, ar Keriju kopā atbraukušās amatpersonas norāda, ka ASV un citas Rietumvalstis cenšas parādīt, ka Krievijai ir jāatkāpjas. Viena no iespējām ir nosūtīt starptautiskos novērotājus uz Krimu, lai pārliecinātos, ka krievvalodīgie nav apdraudēti, skaidro amatpersonas.

Jau vēstīts, ka Krimā, kur atrodas arī Krievijas Melnās jūras flotes bāze Sevastopolē, svarīgākos objektus ir ielenkuši un pārņēmuši bruņoti kaujinieki, kurus plaši uzskata par Krievijas karavīriem. Ukrainas amatpersonas informē, ka Krievija pēdējās dienās ir ievērojami palielinājusi savus spēkus pussalā.

Krievija tikmēr uzstāj, ka karavīri ir vietējās "pašaizsardzības vienības" un ka Krimas iedzīvotājus apdraud "ekstrēmisti" un "nacionālisti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!