Foto: AFP/Scanpix

Vairāki tūkstoši cilvēku pirmdien Ukrainas galvaspilsētā Kijevā piedalījās protestos pret krāpšanu parlamenta vēlēšanās, kurās uzvarēja valdošā prezidentu Viktoru Janukoviču atbalstošā Reģionu partija, un opozīcijas politiskie spēki draudēja neatzīt jaunā parlamenta likumīgumu.

Vismaz 2000 opozīcijas atbalstītāju ar Ukrainas karogiem pulcējās pie Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) galvenās mītnes, bet mītiņu uzraudzīja elitārā policijas vienība "Berkut".

No mītiņa prom devās triju opozīcijas spēku ‒ ekspremjeres Jūlijas Timošenko Apvienotās opozīcijas "Tēvzeme", boksera Vitālija Kļičko vadītās Ukrainas Demokrātiskās alianses par reformām (UDAR) un nacionālistiskās Visukraiņu apvienības "Brīvība" ‒ līderi, paziņojot, ka dosies konsultēties par turpmāko rīcību saistībā ar parlamenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Politiskais saspīlējums Ukrainā ir pieaudzis, jo CVK vēl nav publiskojusi galīgos 28.oktobrī notikušo vēlēšanu rezultātus.

Iepriekš Ukrainas opozīcijas politisko spēku pārstāvji paziņoja, ka neizslēdz iespēju atzīt vēlēšanu rezultātus par spēkā neesošiem.

"Tēvzeme" paziņoja, ka ir gatava jauno parlamenta sasaukumu atzīt par nelikumīgu, ja vien varas iestādes "neizbeigs vēlēšanu procesa falsifikāciju". Šo paziņojumu atbalstīja arī UDAR un "Brīvība".

Saskaņā ar provizoriskiem vēlēšanu rezultātiem Reģionu partija, kuru pirms kļūšanas par valsts prezidentu vadīja Viktors Janukovičs, ir uzvarējusi vēlēšanās, bet "Tēvzeme" ierindojusies otrajā vietā. Arī Reģionu partija ir paziņojusi par savu uzvaru.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji paziņoja, ka 28.oktobrī notikušās Ukrainas parlamenta vēlēšanas bijis solis atpakaļ demokrātijai šajā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!