Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ielūdzis Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinsu uz tikšanos Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Ar roku rakstīto ielūgumu Dienvidkorejā nogādājusi totalitārās Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna ietekmīgā māsa Kima Jočena, kura piektdien ieradusies Dienvidkorejā, kur tiek atklātas ziemas olimpiskās spēles. Viņa viesojusies arī Dienvidkorejas prezidenta pilī Seulā.

Šī būtu pirmā reize vairāk nekā desmit gadu laikā, kad varētu tikties abu valstu līderi, atzīmē BBC.

Dienvidkorejas prezidents sacījis, ka šādai tikšanās starp abām Korejām vajadzētu notikt.

Kima Čenuna māsa tikšanās laikā Dienvidkorejas prezidenta pilī Seulā atzīmējusi – apmeklēt Ziemeļkoreju vajadzētu "pēc iespējas ātrāk".

Jau ziņots, ka uz olimpiādes atklāšanas pasākumu Dienvidkorejā, ar kuru Ziemeļkoreja formāli joprojām atrodas kara stāvoklī, viņa ieradusies delegācijā kopā ar ceremoniālo Ziemeļkorejas valsts galvu, Ziemeļkorejas Augstās Tautas asamblejas prezidija prezidentu Kimu Čennamu.

Kima Čenuna māsas došanos uz Dienvidkoreju daļa vērotāju saista ar Kima Čenuna vēlmi uzlabot abu Korejas pussalas valstu attiecības, citi spekulē, ka Kima uz kaimiņvalsti ved kādu vēsti no vadoņa.

Tikmēr pret iespējamo attiecību tuvināšanos liecina Phenjanā ceturtdien notikusī militārā parāde, kuru vēroja Kims Čenuns. Šis notikums parasti tiek rīkots aprīlī, bet tagad ticis pārcelts uz agrāku laiku, domājams, lai sakristu ar spēļu sākumu.

Lai gan Ziemeļkorejas attiecības ar Dienvidkoreju, reģiona valstīm un ASV ir saspringtas, jo Phenjana attīsta kodolieroču un ballistisko raķešu spējas, kā dēļ saskaras ar starptautiskām sankcijām, abas Korejas pussalas valstis vienojās par Ziemeļkorejas dalību Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas komandas spēļu atklāšanas ceremonijā soļos zem viena karoga, bet sacensībās startēs apvienota sieviešu hokeja komanda.

Ziemeļkoreja uz olimpiskajām spēlēm līdzās 22 sportistiem sūta vairāk nekā 400 citus delegātus, tostarp mūziķus un karsējmeitenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!