Foto: Reuters/Scanpix

Ķīna atdevusi amerikāņiem ASV zemūdens dronu, kuru pagājušajā nedēļā Dienvidķīnas jūrā ķīniešu karakuģa apkalpe sagrāba amerikāņu jūrnieku acu priekšā, atsaucoties uz Ķīnas un ASV amatpersonām, vēsta raidsabiedrība CNN.

"Draudzīgas konsultācijas starp Ķīnu un ASV, un amerikāņu zemūdens drona nodošana ir notikusi gludi," teikts Ķīnas Aizsardzības ministrijas paziņojumā. Atdošanas faktu apstiprina arī Pentagons, kurš norāda, ka turpinās izmeklēt "nelikumīgo" drona sagrābšanu starptautiskajos ūdeņos netālu no Filipīnām.

Vēstīts, ka incidents Dienvidķīnas jūrā notika 15. decembrī. ASV flotes okeanogrāfijas kuģis "Bowditch" kuģojis aptuveni 100 jūdžu (161 kilometra) attālumā no ASV bāzes. Tas apstājies, lai paceltu divus zemūdens dronus, savukārt tuvumā esošais Ķīnas flotes kuģis tobrīd ūdenī nolaidis nelielu laivu, un apkalpe amerikāņu degungalā paņēmusi vienu no droniem.

ASV flotes kuģa apkalpe rācijā ziņojusi, ka drons ir ASV īpašums, taču ķīnieši uz to neesot reaģējuši, pastāstījusi amatpersona.

Kā vēsta CNN, citu valstu kuģi nereti, bažījoties par iespējamo spiegošanu, mēdz izsekot ASV flotes okeanogrāfijas kuģus. Taču šajā gadījumā droni vien esot vākuši informāciju par okeāna vispārējo stāvokli, apgalvojusi amatpersona.

Incidents ar dronu sarežģī jau tā nestabilās Vašingtonas un Pekinas attiecības. ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētājs Donalds Tramps savā retorikā ir konfrontējis ar Ķīnu par virkni jautājumiem.

Daži analītiķi uzskata, ka drona sagrābšana vismaz daļēji varētu būt Pekinas atbilde Trampa nesenajiem komentāriem, kuros viņš apšaubīja ilglaicīgo ASV politikas nostādni, ka Taivāna ir Ķīnas daļa, skaidro CNN.

Dienvidķīnas jūra ir strīdu objekts starp Ķīnu un citām reģiona valstīm, kā arī ar Rietumiem. Pekina uzstāj uz gandrīz visu jūras teritoriju kā savu un ir sākusi nostiprināt rifus, kā arī ir uzbūvējusi militārus posteņus ar, domājams, pretgaisa aizsardzības ieročiem un raķešu aizsardzības sistēmām, atsaucoties uz neseniem ASV satelīta attēliem, pagājušajā nedēļā ziņoja BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!