Foto: AFP/Scanpix

Ķīna ziemeļaustrumu Heilundzjanas provincē, kas robežojas ar Krieviju, izvietojusi uzlaboto "Dongfeng-41" jeb DF-41 raķeti, atsaucoties uz valsts medijos publiskotām fotogrāfijām, ziņo Kremļa finansētais medijs "RT" (attēlā redzamas izmēros mazākās DF-31A raķetes).

Militārie eksperti norāda, ka, visticamāk, nofotografētā raķete pieder otrajai "Dongfeng-41" stratēģisko raķešu brigādei. Līdz šim bijušas spekulācijas, ka Ķīna grasās nenoteiktās valsts vietās izvietot kopumā trīs DF-41 brigādes, norāda RT.

DF-41 ir trīspakāpju cietās degvielas raķete, kas spēj veikt līdz pat 14 000 kilometru lielu attālumu un nest desmit līdz divpadsmit kodolgalviņas. Pagaidām par šo ieroci ir zināms maz, bet sagaidāms, ka drīzumā šī tipa raķete tiks publiski parādīta kādā parādē.

Ķīnas medijs "Global Times" rakstā "Donfeng-41 Ķīnai atnesīs lielāku respektu" savukārt atklāj, ka bilžu noplūde sakrīt ar pret Ķīnu kritiskā ASV prezidenta Donalda Trampa stāšanos amatā.

Tramps iepriekš sadusmoja Ķīnu, ignorējot tās "Vienotās Ķīnas" politiku, kura paredz, ka arī Taivāna ir tās daļa, kā arī draudot noteikt tirdzniecības ierobežojumus.

Raķetes izvietošana Krievijas robežas tuvumā noteikti nav jāuztver kā Krievijas apdraudējums, raksta "RT". "DF-41 raķetes, kas izvietotas pie robežas rada Krievijai mazākus draudus nekā tās, kas atrodas dziļāk Ķīnas iekšzemē. Šādām raķetēm ir ļoti liela "mirusī zona"," "RIA Novosti" skaidrojis militārais analītiķis Konstantīns Sivkovs, skaidrojot, ka šādas raķetes nevar uzbrukt tām pārāk tuviem mērķiem.

Tādējādi Krievijas medijs netieši norāda, ka šādas raķetes apdraud tālākus mērķus, piemēram, ASV austrumu krastu, Austrāliju un Eiropu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!