Foto: AFP/Scanpix

Tehniskas kļūmes dēļ ASV karakuģī pie Kalifornijas krastiem sestdien, ievainojot divus jūrniekus, ietriecies mācību mērķa bezpilota lidaparāts, vēsta aģentūra "Reuters".

Vadāmo raķešu kreiseris "USS Chancellorsville" ar 300 cilvēku komandu piedalījās mācībās, izmantojot mērķa lidaparātus. Vienam no tiem lidojuma laikā radās tehniska kļūme, un tas nokrita tieši uz kuģa.

"Neviena persona nav cietusi smagi," paziņoja ASV Trešās flotes pārstāve Renaja Rotkleina.

Kuģis pēc incidenta atgriežas bāzē remontēšanai.

ASV armijas rīcībā ir dažādas moderni bezpilota lidaparāti - ne tikai mācību nolūkiem, bet arī izlūkošanas un kaujas uzdevumiem. Tie spējīgas ne tikai no gaisa novērot apkārtni, bet arī iznīcināt mērķi tūkstošiem metru attālumā, ar infrasarkanajām kamerām fiksēt aizdomās turamo un, izmantojot sensorus, sajust ķimikāliju klātbūtni. 

ASV zinātnieki turpina darbu pie jaunas paaudzes bezpilota lidaparāta izstrādes, kurš spēs ne tikai lidot gaisā, bet arī nirt zem ūdens un pārvietoties pa sauszemi.

Tikmēr eksperti brīdina, ka jaunās tehnoloģijas arvien vairāk pietuvina pasauli mirklim, kad tiks ieviesti pilnībā autonomi darbojošies ieroči - "roboti slepkavas", un aicina noteikt starptautisku moratoriju tādam bruņojumam

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!