Foto: AFP/Scanpix

Vācijas bijušais kanclers Helmūts Kols intervijā laikrakstam "Bild" paziņojis, ka grasās tikties ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu, šādi, kā noprotams, paužot atbalstu Ungārijas premjera negatīvajai nostājai pret nelegālo imigrantu masu ierašanos Eiropas Savienībā (ES).

Orbāns ES ir viens no asākajiem pašreizējās Vācijas kancleres Angelas Merkeles kritiķiem migrācijas politikas jautājumā.

Merkeles atbalstītāju vidū Orbāns tiek uzskatīts par politiski bīstamu. Tā Bavārijas premjerministra un Kristīgi sociālās savienības (CSU) līdera Horsta Zēhofera marta sākumā Budapeštā notikušās sarunas ar Orbānu daudzos raisīja nervozitāti.

Tiesa, gan Orbāns, gan Zēhofers noliedza runas, ka viņi grasītos gāzt Vācijas kancleri.

Intervijā "Bild" Kols uzsvēra, ka Orbāns ir "eiropietis līdz kaulu smadzenēm".

Vienlaikus viņš pauda neapmierinātību par saspringtajām attiecībām Merkeles kristīgo demokrātu (CDU) un Bavārijas CSU starpā.

"Bild" citējis fragmentus no Kola grāmatas, kas iznāks nākammēnes.

"Vientuļi politiskie lēmumi, lai arī cik attaisnoti tie liktos indivīdam, un vienpusēji nacionālie soļi ir jānodod pagātnei," raksta Kols, zīmējoties uz Merkeles septembra lēmumu atvērt Vācijas robežas Ungārijā iestrēgušajiem nelegālajiem imigrantiem.

"XXI gadsimta Eiropā tām nevajadzētu būt tīšām izvēlēm, īpaši ņemot vērā, ka to sekas mūsu kopīgā Eiropas likteņa dēļ būs jānes kopīgi," viņš norāda.

Merkeles politiskajā nometnē daudzi uzskata, ka viņa šo lēmumu pieņēmusi bez pienācīgām konsultācijām, un uzskata, ka tas bijis sākums kontroles zaudēšanai pār Vācijas iekšpolitiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!