Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kopš Minskas vienošanās noslēgšanas 2014. gada septembrī prokrieviskie kaujinieki ar Krievijas karavīru palīdzību sagrābuši 500 kvadrātkilometrus Ukrainas teritorijas, atsaucoties uz Ukrainas Ārlietu ministriju, vēsta aģentūra UNIAN.

Krievija destabilizē situāciju Ukrainā, lai "maksimāli pārvietotu norobežojošo līniju savās interesēs, bet pēc tam nostiprinātu šīs pozīcijas sarunās Berlīnē", 20. janvāra vakarā "5. kanālā" pastāstīja Ārlietu ministrijas runasvīrs Jevgēnijs Perebiniss.

Kijeva un Austrumukrainas prokrievisko separātistu pārstāvji pagājušā gada septembrī pārrunās Minskā noslēdza Krievijas atbalstītu vienošanos, kas paredzēja pamiera režīmu, smagās tehnikas atvilkšanu no frontes līnijas un ārvalstu kaujinieku izvešanu no valsts teritorijas.

Tomēr dokuments tā arī nav spējis pilnībā apturēt karadarbību. Rietumi un Kijeva vienošanās nepildīšanā apsūdz Krieviju, kura tiek uzskatīta par kaujinieku apgādātāju un apbruņotāju.

Situācija karadarbības zonā īpaši saasinājusies pēdējās divās nedēļās, sīvas kaujas notiek Doņeckas lidostas apkārtnē. Ukrainas prezidents Petro Porošenko sarežģītās situācijas dēļ nolēmis pirms laika pārtraukt savu vizīti Pasaules ekonomikas forumā Davosā. Prezidents, kurš uzturot pastāvīgus sakarus ar armijas vadību, valstī atgriezīšoties trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!