Foto: DELFI.lt

Maskava, cenšoties realizēt un nostiprināt savu ietekmi reģionā, ir pievērsusies arī Lietuvas skolēniem, sevišķi koncentrējoties uz izglītības iestādēm, kur mācības notiek krievu valodā. Atsaucoties uz Lietuvas Valsts drošības departamenta ziņojumu par nacionālās drošības apdraudējumu pagājušajā gadā, par to vēsta portāls "Delfi.lt".

Krievija savas maigās varas paplašināšanai aktīvi lieto tā sauktos tautiešus jeb krievvalodīgos Lietuvas pilsoņus, norādīts ziņojumā. Šim mērķim darbojas Krievijas Tautiešu koordinācijas padome, kurā ietilpst Lietuvas sabiedrisko organizāciju pārstāvji.

Krievijas Ārlietu ministrija un aģentūra "Rossotrudņičestvo" ir izveidojušas Tautiešu tiesību atbalsta un aizsardzības fondu, kas Lietuvā finansē Oksanas Bekerienes vadītu Pamattiesību aizsardzības un izpētes centru, kā arī Sociālistiskās tautas frontes līdera Kārļa Bilansa vadīto Neatkarīgo cilvēktiesību centru, skaidro "Delfi.lt".

Tā sauktie tautieši sadarbojas ar Krievijas vēstniecību un cenšas ietekmēt krievvalodīgo jaunatni, secināts ziņojumā. Šai jomā darbojoties arī Lietuvas krievu skolu asociācijas vadītāja Ella Kanaite.

"Lietuvā darbojošies tautiešu aktīvisti organizē jauniešiem dažādas propagandas konferences un kursus, jauno žurnālistu pulciņus, padomju svētku svinēšanu, nometnes un tā tālāk. Šajos pasākumos nereti tiek veidota Krievijas interesēm labvēlīga un Lietuvas valstiskuma nozīmi samazinoša padomju vēstures koncepcija," teikts dienestu atskaitē.

Piemēram, 2015. gadā skolēni arvien vairāk piedalījušies kopīgos treniņos un sacensībās ar prokrievisko militārās simulācijas spēļu straikbola komandām. Visaginā izveidota komanda ar nosaukumu "Nāves triecienbataljons", kurā darbojas trīs vietējo skolu audzēkņi, raksta "Delfi.lt".

Visaginas skolēni piedalījušies arī Krievijas Ļeņingradas apgabalā notikušā skautu salidojumā, kas veltīts 70. gadadienai kopš PSRS uzvaras Otrajā pasaules karā, atklāj dienests.

Maskavas finansētā darbība vēl nav izaudzinājusi Krievijai lojālus līderus no Lietuvas krievvalodīgo jauniešu vidus, kas spētu negatīvi ietekmēt sabiedriskos procesus valstī, secināts ziņojumā. Tomēr minoritāšu skolās ir radīta Krievijas ietekmei labvēlīga vide, kas var kaitēt Lietuvas drošībai, brīdina izlūki.

Krievijai par labu spēlē fakts, ka Lietuvā kopš padomju laikiem darbojas slēgta nacionālo minoritāšu izglītības sistēma un skolu tīkls, atzīmēts dokumentā.

Vēstīts, ka arī Latvijas jaunieši tiek iesaistīti Krievijas organizētās nometnēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!