Foto: RIA Novosti/Scanpix

40 000 Krievijas karavīru pie Ukrainas austrumu robežām ir "ļoti liels, ļoti spēcīgs un ļoti kaujasspējīgs potenciāls", kas faktiski spētu triju līdz piecu dienu laikā sarīkot plašu iebrukumu Ukrainas dienviddaļā, uzskata NATO spēku virspavēlnieks Eiropā Filips Brīdlovs.

Intervijā izdevumam "The Wall Street Journal" viņš atzinis, ka situācija ir ļoti satraucoša, un solījis līdz 15.aprīlim iesniegt NATO pārstāvjiem "garantiju paketi", kas paredzētu pastiprināt alianses reakciju uz Krievijas pēdējā laika agresīvo nostāju.

NATO valstu ārlietu ministri otrdien uzdeva Brīdlovam izstrādāt plānu, kā reaģēt uz jauno situāciju. Ģenerālis norādījis, ka viņš sagatavos iespējamos piedāvājumus par sauszemes jūras un gaisa telpas aizsardzību un attiecībā uz Krievijas rietumu robežas ziemeļu, centrālo un dienvidu sektoru, kā arī savus ieteikumus par vēlamāko izvēli.

"Šī jaunā paradigma un šī Krievijas rīcība, neapšaubāmi, var likt mums pārskatīt savas pozīcijas un NATO spēku izvietojumu," viņš uzsvēris.

Kā ziņots, Krievija pie Ukrainas austrumu robežas koncentrējusi ap 40 000 karavīru. Pirmdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins apliecināja Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, ka daļa šo spēku ir atvilkta. Taču NATO valstu ministru apspriedē atzīts, ka tam vēl nav pierādījumu.

Arī NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens brīdināja par apdraudējumu, ko rada masveidīga karaspēka koncentrēšana.

Marta beigās mediji vēstīja, ka pie Krievijas un Ukrainas robežas savilkti ne tikai milzīgi Krievijas spēki, bet savesti arī tādi pārtikas un medikamentu krājumi un lauka kara hospitāļi, pēc kuriem nebūtu vajadzības vienkāršu karaspēka mācību gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!