Foto: AP/Scanpix

Krievija otrdien aicinājusi Savienotās Valstis nesūtīt uz Dienvidkoreju pretraķešu aizsardzības sistēmas, norādot, ka tas var apdraudēt drošību reģionā.

Vašingtona vēlas izvietot Dienvidkorejā pretraķešu aizsardzības sistēmas THAAD mobilos kompleksus, šādi nodrošinoties pret iespējamu Ziemeļkorejas uzbrukumu.

Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka šāds solis "nevar neizraisīt bažas par ASV globālās pretraķešu aizsardzības destruktīvo ietekmi uz starptautisko drošību".

"Reģionā, kur drošības jomā situācija jau tā ir ļoti sarežģīta, tas var kļūt par vēl vienu grūdienu tuvāk bruņošanās sacensībām ziemeļaustrumu Āzijā un tālāk sarežģīt kodoljautājumu risināšanu Korejas pussalā," paziņoja ministrija.

Arī Ķīna ir brīdinājusi, ka pretraķešu aizsardzības sistēmu izvietošanu Dienvidkorejas teritorijā kaitēs mieram un stabilitātei reģionā.

Saskaroties ar pieaugošu izolāciju no Rietumiem saistībā ar krīzi Ukrainā, Krievija pēdējā laikā sākusi stiprināt attiecības ar Ziemeļkoreju.

Ziemeļkoreja un Krievija ir pasludinājušas 2015.gadu par abpusējās draudzības gadu, kura laikā tiks rīkoti politiski, ekonomiski un kultūras apmaiņas pasākumi. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir arī uzaicinājis Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu apmeklēt 9.maija svinības Maskavā.

Tikmēr Dienvidkoreja un ASV plāno 28.martā sākt vēl vienas kopīgas militārās mācības, kas, visticamāk, atkal sadusmos Ziemeļkoreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!