Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas tiesībsargājošās iestādes ir izsludinājušas federālā meklēšanā bijušo naftas magnātu Mihailu Hodorkovski, kuram aizmuguriski izvirzīta apsūdzība Sibīrijas pilsētas Ņeftejuganskas mēra Vladimira Petuhova slepkavības lietā, otrdien pavēstīja informēts ziņu avots.

Saskaņā ar šī ziņu avota datiem tālākie Krievijas Izmeklēšanas komitejas soļi varētu būt apsūdzētā izsludināšana starptautiskā meklēšanā un prasība par aizmugurisku arestu.

Hodorkovska preses sekretāre Kille Pispanena paziņoja, ka Hodorkovska adrese izmeklētājiem ir zināma un tā ir arī Krievijas sabiedriskās organizācijas "Atvērta Krievija" interneta vietnē.

Hodorkovska tēvs Boriss Hodorkovskis augustā tika izsaukts uz nopratināšanu saistībā ar aizdomām, ka viņa dēls 1998. gadā varētu būt pasūtījis Petuhova slepkavību. Pēc šīs nopratināšanas tālākas darbības nav notikušas, sacīja Pispanena.

Hodorkovskis tika aizturēts 2003. gada 25. oktobrī, kad viņš bija naftas koncerna JUKOS vadītājs un viens no tā akcionāriem, pēc apsūdzības līdzekļu izlaupīšanā un nodokļu nemaksāšanā. 2005. gadā viņš tika atzīts par vainīgu krāpniecībā un citos ekonomiskos noziegumos. Pēc vairākām pārsūdzībām viņam piespriestais ieslodzījuma termiņš bija 10 gadi un 10 mēneši.

Hodorkovskis, neatzīstot savu vainu, 2013. gadā nosūtīja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam lūgumu par apžēlošanu ģimenes apstākļu dēļ. Putins 2013. gada 20. decembrī parakstīja dekrētu par apžēlošanu, un Hodorkovskis tika atbrīvots.

Ņeftejuganskas mērs Petuhovs 1998. gada 26. jūnijā tika nošauts ceļā uz darbu. Mēram bija radies konflikts ar JUKOS par nenomaksātiem nodokļiem vietējā budžetā, un mērs bija pieprasījis krimināllietas ierosināšanu pret šo kompāniju. Par Petuhova slepkavības organizēšanu tika piespriests mūža ieslodzījums JUKOS drošības dienesta nodaļas bijušajam vadītājam Aleksejam Pičuginam.

Krievijas Izlūkošanas komitejas oficiāls pārstāvis Vladimirs Markins 30. jūnijā paziņoja, ka tiek atjaunota Pičugina slepkavības lietas izmeklēšana, jo esot atklāti jauni apstākļi. Markins piebilda, ka šīs slepkavības un "vairāku citu sevišķi smagu noziegumu" pasūtītājs var būt Hodorkovskis, un izmeklētāji plāno pārbaudīt viņa līdzdalību šajos noziegumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!