Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas karavīri otrdien bijuši liecinieki tam, kā Krimā netālu no Kirovskas ciema armijas aerodroma teritorijā iebrauc 11 Krievijas zenītraķešu kompleksi OSA.

Šādi zenītraķešu kompleksi tiek izmantoti, lai piesegtu motorizēto kājnieku divīzijas, vēsta Ukrainas telekanāls "1+1".

Iepriekšējās diennakts laikā krievi pāri Kerčas šaurumam Krimā nogādājuši divus modernos zenītraķešu un lielgabalu kompleksus "Pancirj 1", vēsta Ukrainas Militāri politisko pētījumu centrs. Krievijas armijas bruņojumā tie nonākuši tikai pirms diviem gadiem. Tie ir paredzēti, lai iznīcinātu mērķus gaisā, kā arī viegli bruņotus mērķus uz zemes.

"Tagad mēs novērojam, kā noris Krimu pilnībā nosedzošas pretgaisa aizsardzības sistēmas pēdējais posms. Tā ir šī zenītraķešu un lielgabalu kompleksu "Pancirj 1" ierašanās. Tas ir, var uzskatīt, ka no gaisa Krima jau ir nosegta," norāda centrs.

"Uz Krimu vienlaikus ir pārsviesti arī krievu pretkuģu raķešu kompleksi "Bastion". Tā jau ir tieša piekrastes aizsardzība pret kuģiem. Paralēli tam, kā mēs redzam, ir nobloķēts zemes šaurums, kas savieno Krimu ar kontinentālo [Ukrainas] daļu, tur ir sakoncentrēti reaktīvie mīnmetēji, artilērija."

"Līdz ar to krievi tagad faktiski pārvērš Krimu par cietoksni, kas būtu aizsargāts no Ukrainas bruņoto spēku iebrukuma no kontinentālās daļas puses un no amerikāņu vai NATO kuģu darbībām no jūras puses," paskaidroja centra direktors Dmitro Timčuks.

Sestdien vakarā caur dzelzceļa staciju "Kerča" krievi Krimā nogādāja zenītraķešu divizionu "S 300" četru bateriju sastāvā 25 vagonu ešelonā.

Krievija kopš februāra beigām okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet otrdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja līgumu par Krimas aneksiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!