Paceļoties no Maskavas lidostas, ceturtdien avarēja Krievijas pasažieru lidmašīna un bojā gāja deviņi cilvēki, kuru vidū bija pazīstamais žurnālists Artjoms Boroviks un naftas kompānijas "Gruppa Aļjans" vadītājs Zija Bažajevs.
Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija informēja, ka pasažieru lidmašīna "Jak-40" ar pieciem apkalpes locekļiem un četriem pasažieriem veica čārterreisu no Maskavas Šeremetjevas lidostas uz Ukrainas galvaspilsētu Kijevu.

Preses sekretārs nevarēja minēt avārijas iemeslu. Lidostas dispečers sacīja, ka trīsdzinēju lidmašīna nogāzās uz skrejceļa neilgi pēc pacelšanās.

Naftas kompānija "Gruppa Aļjans" paziņojusi, ka tās vadītājs Zija Bažajevs un masu mediju grupas "Soveršenno sekretno" vadītājs Artjoms Boroviks avārijā gājuši bojā kopā ar vēl diviem naftas kompānijas darbiniekiem. Nav palicis dzīvs arī neviens apkalpes loceklis.

Boroviks bija pazīstams žurnālists, kura holdinga kompānijai pieder pārsvarā pētnieciski laikraksti.

1999.gada jūnijā valsts televīzijā RTR tika likvidēts raidījums ar nosaukumu "Pilnīgi slepeni" ("Soveršenno sekretno"), un Boroviks pauda viedokli, ka šis lēmums bijis saistīts ar gaidāmajām vēlēšanām. Valdības amatpersona pamatoja raidījuma atcelšanu ar kompromitējošu materiālu izmantošanu, apmelojot un nomelnojot politiķus.

Bažajeva kompānija darbojās kā naftas biznesa konsultants, kā arī veica ieguldījumus naftas pārstrādē.

Pēc NVS valstis apvienojošās Starptautiskās aviācijas komitejas priekšsēdētāja Rūdolfa Teimurazova sniegtās informācijas, lidmašīnu vajadzēja norakstīt nākamā gada jūlijā. Tā bijusi ekspluatācijā 24 gadus no pieļaujamajiem 25.

Teimurazovs pastāstīja aģentūrai "Interfax", ka avarējušās lidmašīnas kapteinis Sergejs Jakuškins bija "ļoti pieredzējis pirmās klases pilots, kurš nolidojis 7000 stundas".

Apdrošināšanas kompānija informēja, ka laineris "Jak-40" piederēja Vologdas apvienotajai aviovienībai, kura to bija izīrējusi aviokompānijai "Aeroteks".

Pazīstamais publicists Genrihs Boroviks, bojāgājušā holdinga "Soveršenno sekretno" vadītāja Artjoma Borovika tēvs, sacīja, ka avārijas cēlonis varētu būt ne tikai traģiska nejaušība.

Sarunā ar aģentūras "Interfax" korespondentu Genrihs Boroviks paziņoja, ka viņa dēlam vairākkārt draudēts sakarā ar viņa profesionālo darbību.

Atbildot uz jautājumu, vai avioavārijas cēlonis varētu būt terora akts, bojāgājušā žurnālista tēvs sacīja:"Mūsu dzīve ir tik nežēlīga. Es neko neizslēdzu. Bet par to vēl agri runāt."

Krievijas ārkārtas situāciju ministrs Sergejs Šoigu teica, ka runāt par lidmašīnas "Jak-40" avārijas cēloņiem vēl ir pāragri.

Viņš piebilda, ka saskaņā ar pastāvošo kārtību tiks izveidota valsts komisija, lai izmeklētu katastrofas cēloņus un apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!