Foto: AP/Scanpix

Krievija nepieļaus lidojumiem slēgtas zonas izveidošanu virs Sīrijas, pirmdien paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Aleksandrs Lukaševics, ar šo paziņojumu nākot klajā pēc informācijas parādīšanās medijos, ka pie šādiem plāniem jau strādā ASV.

"Burtiski sestdien ārlietu ministrs [Sergejs] Lavrovs paziņoja, ka visi šie manevri ap lidojumiem slēgto zonu, dažādiem humāniem koridoriem ir tieša starptautisko tiesību neievērošana. To, kā šāda zona tiek ieviesta un kā šādi lēmumi tiek īstenoti, mēs konkrēti redzējām Lībijas piemērā. Mēs negribam, ka tas atkārtojas attiecībā uz Sīrijas konfliktu. Es uzskatu, ka mēs principā nepieļausim šādu scenāriju," norādīja amatpersona.

Vairākas valstis ir izteikušās par labu tam, ka virs Sīrijas tiek noteikta lidojumiem slēgta zona, kas Sīrijas valdības spēkiem liegtu uzbrukt nemierniekiem no gaisa.

Savukārt Francijas Ārlietu ministrijas vērtējumā par šādas zonas noteikšanu var lemt vienīgi ANO Drošības padome. Zinot padomes dalībvalstu nostāju, ir visai maz ticams, ka vienošanos par šādas zonas izveidošanu tur izdosies panākt.

"Es liktu priekšā, ņemot vērā, ka Krievijas Federācija joprojām nesaredz vajadzību pēc šādiem soļiem un uzskata tos par absolūti kontrproduktīviem, koncentrēties uz galveno politisko uzdevumu - tā ir vardarbības apturēšana un drīzāka sīriešu savstarpējā dialoga uzsākšana," piebilda Lukaševics.

"Šī uzdevuma ietvaros mēs esam darbojušies un darbosimies un aicinām mūsu kolēģus paveikt savu daļu darba, kas skar Sīrijas opozīciju, kas sīriešu savstarpējā dialoga ietvaros ir otra puse. Bez tā noregulējuma perspektīvas un Sīrijas jautājumu konferences perspektīvas mums šķiet nerealizējamas," viņš sacīja.

ASV un Krievija ir ierosinājušas noorganizēt starptautisku Sīrijas miera konferenci, tomēr gatavošanās tai nenorit tik gludi, kā to varētu vēlēties.

Sākotnēji tika cerēts, ka konferenci varēs noorganizēt jau jūnijā, bet tagad tiek prognozēts, kas šis pasākums varētu notikt ne ātrāk kā jūlijā.

Laikraksts "The Wall Street Journal" piektdien vēstīja, ka ASV militāristu ierosinājumos par Sīrijas nemiernieku apbruņošanu ir arī priekšlikums par ierobežotas lidojumiem slēgtas zonas noteikšanu virs nemiernieku apmācību nometnēm.

Šādai zonai vajadzētu sniegties 40 kilometru dziļumā Sīrijas teritorijā, un to nodrošinātu kara lidmašīnas, kas lidotu Jordānijas teritorijā un būtu bruņotas ar tālas darbības raķetēm "gaiss-gaiss".

Šādu zonu varētu nodrošināt arī bez ANO Drošības padomes rezolūcijas pieņemšanas, jo ASV kara lidmašīnas neveiktu regulārus lidojumus Sīrijas gaisa telpā, turklāt ASV armija nebūtu pārņēmusi savā kontrolē Sīrijas teritoriju, norādīja laikraksts.

ASV lidmašīnas lidotu no Jordānijas, kur jau tagad ir izvietotas ASV raķetes "Patriot" un iznīcinātāji F-16, kā arī no karaflotes kuģiem Vidusjūrā un Sarkanajā jūrā.

Vašingtonā republikāņu senators Džons Makeins aktīvi aģitē par lidojumiem slēgtās zonas noteikšanu, sakot, ka nemierniekiem karā pret prezidentu Bašaru al Asadu nav nekādu izredžu, ja valdības kara aviācijas reaktīvie iznīcinātāji netiek neitralizēti.

"Mēs varam izveidot lidojumiem slēgtu zonu, uz Sīriju nenosūtot nevienu pilotējamu lidmašīnu, mēs varam izmainīt spēku līdzsvaru kaujas laukā," ceturtdien skaidroja Makeins.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, un tajā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 93 000 cilvēku, arī vismaz 6500 bērnu, liecina jaunākie dati, kurus atklātībai nodevis ANO cilvēktiesību birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!