Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas pilsonis Aristids Tamošaitis, kuram tiesa Krievijā piesprieda 12 gadu cietumsodu par spiegošanu, izteicis vēlmi sodu izciest Lietuvā.

Eksperti norāda, ka tāds lūgums varētu nozīmēt iespējamu spiegu apmaiņu.

Pēc notiesātā lūguma saņemšanas Lietuvas Tieslietu ministrija vērsās Krievijas atbildīgajās institūcijas, lai saņemtu apstiprinājumu Tamošaiša "nodošanai, lai tālāk sodu izciestu Lietuvā", aģentūru BNS piektdien informēja ministrijas preses pārstāvis Audris Kutrevičs.

Jau vēstīts, ka Tamošaitis nolēmis martā nolasīto spriedumu nepārsūdzēt. Lietuvas pilsonis pašlaik atrodas Lefortovas cietumā Maskavā.

1964. gadā dzimušajam Tamošaitim 17. martā Krievijā piesprieda 12 gadu cietumsodu par spiegošanu.

Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) pagājušā gada 20. maijā paziņoja, ka aizturējis Lietuvas izlūkošanas darbinieku no Lietuvas Republikas Aizsardzības ministrijas Otrā operatīvo dienestu departamenta (militārās izlūkošanas) brīdī, kad viņš saņēmis slepenu informāciju no Krievijas pilsoņa. Maskavas Lefortovas rajona tiesa tajā pašā dienā noteica Tamošaitim drošības līdzekli apcietinājumu.

Tamošaitis tika aizturēts trīs nedēļas pēc tam, kad Lietuvā aizturēja Krievijas pilsoni aizdomās par spiegošanu FDD labā.

Aprīlī Kaļiņingradas apgabala tiesa valsts nodevībā apsūdzētajam Lietuvas un Krievijas dubultpilsonim Jevgeņijam Mataitim piesprieda 13 gadu cietumsodu.

Lietuvā tiesu pašlaik gaida divi Krievijas pilsoņi. Prokuratūra Lietuvā paziņojusi, ka viens no viņiem ir pilnas slodzes Krievijas Federālā drošības dienesta darbinieks.

Lietuvas un Krievijas politiķi, kā arī abu valstu tiesībsargājošās institūcijas pagaidām nav komentējušas iespējamo notiesāto apmaiņu.

Viens no Lietuvas aizsardzības sistēmas dibinātājiem rezerves pulkvedis Igns Stankovičs sarunā ar BNS norādīja, ka Tamošaiša lūgums izciest sodu Lietuvā liecina, ka abas valstis varētu veikt spiegu apmaiņu.

"Ja paskatās uz analoģiju ar Ukrainas armijas pilotes Nadijas Savčenko apmaiņu pret diviem Krievijas karavīriem, redzams, ka arī šaja gadījumā apmaiņa būtu iespējama," piektdien teica Stankovičs.

Viņš sacīja, ka valstis parasti spiegu apmaiņu veic tad, ka ir redzami abpusēji ieguvumi un lai motivētu izlūkošanas dienestu darbiniekus.

"Ja jūs noķer, bet darījāt savu darbu labi, tādu cilvēku glābšana no cietuma ir ļoti nozīmīgs aspekts," norādīja eksperts.

Pagājušajā nedēļā Krievija un Ukraina veica abās valstīs turēto karavīru apmaiņu. Krievija atbrīvoja Savčenko apmaiņā pret diviem Krievijas karavīriem, kuri, kā apgalvoja Ukrainas puse, kopā ar separātistiem cīnījās Ukrainas austrumos.

2015. gada septembrī Krievija arī veica apmaiņu ar Igaunju. Igaunijas Drošības policijas darbinieku Estonu Kohveru, kuru Krievijā notiesāja par spiegošanu, apmainīja pret Igaunijā notiesātu Krievijas spiegu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!