Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija otrdien ierosinājusi lietu pret neatkarīgo vēlēšanu novērotāju organizāciju "Golos", kura nav deklarējusies "ārvalstu aģenta" statusā.

Tieslietu ministrija apsūdzējusi "Golos" un tās direktori Liliju Šibanovu par ārvalstu finansējuma saņemšanu un nedeklarēšanos "ārvalstu aģenta" statusā, kā to prasa nesen pieņemtais likums.

"Golos" var tikt sodīta ar līdz pat 500 000 rubļu (8600 latu) lielu sodanaudu, bet Šibanova - ar līdz pat 300 000 rubļu (5160 latu) lielu sodanaudu.

Nevalstisko organizāciju birojos sākušās kratīšanas pēc jauna likuma stāšanās spēkā Krievijā, kurā sabiedriskās organizācijas, kuras saņem ārvalstu finansējumu, kvalificētas kā "ārvalstu aģenti" un noteikts, ka tajās veicamas stingrākas pārbaudes.

Tieslietu ministrijas paziņojumā norādīts, ka "Golos" saņem ārvalstu finansējumu un "veic politiskās aktivitātes Krievijā, tādējādi tā pilda ārvalstu aģenta funkcijas".

"Golos" otrdien kategoriski noliedza, ka apskatāmajā laika posmā organizācija būtu saņēmusi ārvalstu finansējumu, un uzsvēra, ka neatzīst sevi par "ārvalstu aģentu". Kā pavēstīja organizācijas advokāts, ministrija ir sajaukusi finansējumu ar Norvēģijas piešķirto Andreja Saharova balvu.

Pēdējo nedēļu laikā Krievijā pārbaudes notikušas vairāk nekā 100 nevalstiskajās organizācijās, arī starptautisko cilvēktiesību aizsardzības organizāciju "Human Rights Watch" un "Amnesty International" birojos.

Aktīvisti šīs pārmeklēšanas saista ar jauno likumu, bet varasiestādes noliedz, ka pastāvētu šāda saistība, apgalvojot, ka tās ir ierindas pārbaudes.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!