Foto: DELFI

Baltijā un Polijā šonedēļ turpinās pēdējo septiņu gadu laikā lielākās NATO mācības "Steadfast Jazz 2013", kuras ir nopietni satraukušas Maskavu, lai gan Alianses amatpersonas uzsver, ka ar Baltijas austrumu kaimiņu tām nav nekāda sakara, vēsta aģentūra "Reuters".

Mācību, kuru mērķis ir NATO Reaģēšanas spēku pārbaude, scenārijā Igaunijā ir iebrukusi iedomāta iekšēju grūtību mocīta valsts Botnija, kura pretendē uz naftas un gāzes resursiem bagātu Igauņu salu.

Tikmēr Krievija uzskata, ka manevri tuvu tās rietumu robežām ir apliecinājums Kremļa bažām par NATO nostiprināšanos tā ietekmes sfērā pēc Aukstā kara pasaulē, uzsver "Reuters".

Mācības seko Krievijas un Baltkrievijas kopīgajiem manevriem "Zapad", kas satrauca Baltijas valstis, bet NATO noraida šo divu notikumu saistību. Mācības nav signāls nevienai konkrētai valstij, uzsver NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

"Protams, tas ir signāls ikvienam, kam varētu būt nodoms uzbrukt NATO sabiedrotajam, bet es nedomāju, ka Krievijai ir nodoms uzbrukt NATO dalībniekam, tāpēc Krievijai nevajadzētu uztraukties. Tātad, var teikt, ka tas ir signāls tiem, "uz kuriem tas varētu atteikties"", Rasmusens trešdien pauda preses konferencē Ādažos.

Jau ziņots, ka pēdējo gadu vērienīgākajās NATO mācībās piedalās 6000 karavīru, 350 transportlīdzekļu, 60 lidaparātu un 13 kuģi. Kamēr lauka mācības, izspēlējot iedomātās kaujas Igaunijā, notiek Polijā, Ādažu bāzē notiek komandvadības mācības, kur speciāli šim pasākumam iekārtotās teltīs tiek pieņemti lēmumi un vadītas Polijā notiekošās operācijas.

Trešdien mācības Ādažos, apliecinot to nozīmību, apmeklēja arī visu triju Baltijas valstu prezidenti un NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. Vairāk

Par Baltijai nozīmīgajām "Stedfast Jazz" mācībām, par to, vai tās ir atbilde uz Krievijas manevriem "Zapad", var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!