Foto: AP/Scanpix

Četri musulmaņu sektas locekļi Krievijas Federācijas republikā Tatarstānā apsūdzēti par nežēlīgu izturēšanos pret bērniem, pēc tam, kad atklāts, ka gadiem ilgi pazemes bunkuros tie turējuši 27 bērnus, vēsta ārvalstu mediji.

Izmeklējot nesen notikušo uzbrukumus musulmaņu garīdzniekiem Tatarstānā, policija pirmajā augustā Kazaņas piepilsētā atklājusi astoņu līmeņu pazemes bunkurus zem trīs stāvus augstas ķieģeļu ēkas, kuros dzīvojuši 27 bērni un 38 pieaugušie, vēsta raidsabiedrība BBC. Nelegāli uzbūvētā ēkā ar nelielu minaretu atrodas 700 kvadrātmetru lielā teritorijā, vēstīts radio "Brīvā Eiropa" interneta vietnē. Tagad būve tiks nojaukta, norāda izmeklētāji.

Izmeklētāji uzskata, ka daži no bērniem te dzīvo vairāk nekā desmit gadus. 19 nepilngadīgus bērnus policija nodeva aprūpes centriem vai slimnīcām. Sektas bērni nekad nav gājuši skolā un apmeklējuši ārstu, norāda izmeklētāji. Daži bērni ir dzimuši turpat pazemē un nekad nav redzējuši dienas gaismu. Tikai dažiem sektas locekļiem bijis atļauts atstāt kopienu, lai strādātu vietējā tirgū.

Jaunākais bērns bunkuros ir tikai 18 mēnešu vecs, bet vecākais – 17 gadus veca meitene, kura ir stāvoklī, vēsta "Brīvā Eiropa". Policija izmeklē, vai bērni nav bijuši pakļauti vēl kādai vardarbībai. Tiesa izlems vai bērni varēs palikt ar saviem vecākiem, kas ir sektas locekļi.

Sektas līderis ir 83 gadu vecais Faizrakmans Satarovs, kurš pasludinājis sevi par pravieti un vēlējies izveidot savu kalifātu pēc tam, kad pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados dzirksteles no trolejbusa vadiem uztvēris kā Dieva sūtītu "dievišķo gaismu".

Sava līdera vārdā nosauktā sekta neatzīst Krievijas likumus un Tatarstānas musulmaņu līderus.

Satarovs ar saviem sekotājiem sācis norobežoties no ārpasaules šā gadsimta sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!