Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien ir parakstījis likumprojektu, ar kuru ģimenes iekšienē notikusi vardarbība no kriminālatbildības tiek pārnesta uz administratīvo pārkāpumu kategoriju, vēsta portāls "Currenttime".

Dokuments ir publicēts oficiālajā tieslietu informācijas interneta vietnē un ir stājies spēkā 7. februārī.

Saskaņā ar izmaiņām kriminālatbildība draudēs tikai gadījumos, ja persona vardarbībā tiks pieķerta vairāk par vienu reizi, kā arī tad, ja cietušajam būs nodarīts kaitējums veselībai, ko oficiāli fiksējuši mediķi.

No kriminālkodeksa 116. panta ir izslēgta par uzbrukumu tuviniekiem paredzētais līdz divus gadus ilgais cietumsods. Tas attiecas uz gadījumiem, kad cietušajam nav nodarīts nekas vairāk par zilumiem un nobrāzumiem.

Administratīvā atbildība par roku palaišanu ģimenē paredz naudassodu līdz 30 tūkstošiem rubļu (4700 eiro), 15 diennakšu arestu vai piespiedu darbu.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas statistiku no 2015. gada janvāra līdz 2016. gada septembrim Krievijā reģistrēti vairāk nekā 19 tūkstoši slepkavību, no tām 1,7 tūkstošos gadījumu slepkava un upuris bija tuvi radinieki. No radinieku rokas šajā periodā mirušas 539 sievietes un 56 bērni.

Ģimenes vardarbība par kriminālpārkāpumu Krievijā pirmo reizi tika atzīta 2016. gadā, norāda "The Independent". Savukārt "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL) ziņo, ka pērn no Kriminālkodeksa tika izslēgta ielu vardarbība (piemēram, konflikts starp diviem vīriešiem), par kuru tika paredzēts naudassods. Jaunās izmaiņas Krimināllikumā izslēdz atšķirības ģimenes un ielas vardarbības vērtējumā.

Jaunais likums rada bažas, ka tas dos triecienu jau tā vājajai likuma aizsardzībai mājas vardarbībā cietušajiem un sūtīs nepareizus signālus sabiedrībai. "Novaja Gazeta" redaktore Olga Bobrova vēl novembrī likumprojekta izstrādes laikā rakstīja, ka tas legalizēs krievu prātos iesakņojušos uzskatus, ka sišana ir normāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!