Foto: Reuters/Scanpix

Sakarā ar Ukrainas austrumdaļā notiekošo pretterorisma operāciju Krievija izsludinājusi starptautiskajā meklēšanā Ukrainas iekšlietu ministru Arsēnu Avakovu un Dņepropetrovskas apgabala gubernatoru Igoru Kolomoiski, apsūdzot viņus "aizliegtu karošanas metožu un līdzekļu izmantošanā, cilvēku nogalināšanā vainu pastiprinošos apstākļos, žurnālistu profesionālās darbības apgrūtināšanā un cilvēku nolaupīšanā".

Kā paziņojis Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins, izmeklētāji esot nopratinājuši 2400 lieciniekus un atzinuši par cietušajiem 1400 cilvēkus. Vairāk nekā 1000 cilvēki iesnieguši izmeklētājiem prasības Starptautiskajai krimināltiesai un Eiropas Cilvēktiesību tiesai.

Pēc Markina teiktā, izmeklētāji turpina darbu, lai noteiktu "bez izņēmuma visas personas starp Ukrainas Bruņoto spēku komandieriem un karavīriem, Ukrainas Nacionālās gvardes locekļiem un "Labējā sektora" kaujiniekiem, kas iesaistītas soda operācijā pret Ukrainas austrumdaļas civiliedzīvotājiem, kuras rezultātā gājis bojā liels skaits mierīgo pilsoņu".

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdien oficiāli izsludināja miera plānu situācijas noregulēšanai Doņeckas un Luhanskas apgabalos, kas ietver nedēļu ilgu vienpusēju uguns pārtraukšanu pretterorisma operācijas zonā Austrumukrainā, norādot, ka pamiers būs spēkā no 20.jūnija līdz 27.jūnijam, lai dotu separātistiem iespēju nolikt ieročus. Tomēr viņš norādīja, ka gadījumā, ja nemiernieki uzbruks Ukrainas karavīriem, viņi atbildēs ar spēku.

Rietumvalstu līderi Porošenko miera plānu novērtējuši atzinīgi, tikmēr Krievija nekavējoties veltījusi kritiku Ukrainas prezidenta izsludinātajam pamieram, nodēvējot to par ultimātu separātistiem, bet Ukrainas promaskaviskie separātisti paziņojuši, ka nenoliks ieročus, kamēr Kijeva neatvilks savus spēkus. Naktī uz svētdienu uzbrukumi Ukrainas spēkiem pie Krievijas robežas turpinājušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!