Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome trešdien atbalstīja likumprojekta pieņemšanu, ko aktīvisti raksturo kā cenzūru internetā, jo tie ļaus bloķēt vietnes, kas tiek uzskatītas par nevēlamām.

Tāpat deputāti pirmajā lasījumā pieņēma likumprojektu, kas ķengas un neslavas celšanu padara par kriminālnoziegumu, par ko draud līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods.

"Likumprojekta mērķis ir iznīcināt viedokļu nevienprātību mūs valstī," paziņoja Komunistiskās partijas deputāts Anatolijs Lokots, bet kāds cits opozīcijas politiķis norādīja, ka ierobežojošie likumprojekti tiek ieviesti ātrāk nekā tos var pat izlasīt.

Abus likumprojektus kritizē, jo, domājams, tiek ir vērsti pret opozīciju, tāpat kā likumprojekts, kas paredz nevalstiskajām organizācijām, kas saņem ārvalstu finansējumu, noteikt "ārvalstu aģenta" statusu.

Vikipēdija krievu valodā otrdien uz vienu diennakti apturēja darbību, protestējot pret Valsts domē iesniegtu likumprojektu, kas var novest līdz interneta cenzūrai Krievijā.

Bažas par pieņemtajiem likumprojektiem pauda ne vien Krievijas opozīcija, bet arī ASV Valsts departaments, norādot, ka cilvēkiem "ir tiesības meklēt, saņemt un dalīties ar informāciju un idejām, izmantojot jebkādus medijus".

Tagad likums par nevēlamo vietņu bloķēšanu ir jāparaksta prezidentam Vladimiram Putinam un, kā gaidāms, spēkā tas stāsies novembrī.

Krievijas laikraksti trešdien norādīja, ka sākotnēji plašais termins "nevēlama informācija" pieņemtajā likumā ir konkretizēts un noteikts, ka bērnu pornogrāfiju, pamācības pašnāvības izdarīšanā un narkotikas propagandējošas vietnes var slēgt bez tiesas pavēles.

Gaidāms, ka likumprojektu par nomelnošanas kriminalizēšanu galīgajā lasījumā Valsts dome pieņems šonedēļ pirms došanās vasaras pārtraukumā.

Iepriekšējais prezidents Dmitrijs Medvedevs dekriminalizēja ķengu un neslavas celšanu, mēģinot padarīt Krievijas kriminālkodeksu liberālāku, tomēr tagad cietumsods par šādām apsūdzībām tiks atjaunots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!