Foto: stock.xchng
Pie izmaiņām normatīvajos aktos, kas paredzēs interneta pakalpojumu sniedzējiem saglabāt visu tīmekļa komunikāciju, sadarbībā ar drošības dienestiem strādā Sakaru ministrija, vēsta raidsabiedrība RT.

Jauno direktīvu amatpersonas izstrādā jau vairāk nekā sešus mēnešus, tās izveidē aktīvi iesaistījies Federālais drošības dienests (FDD), liecina laikraksta "Komersant" publicētā informācija.

Galvenais jaunums, ko paredz normatīvais akts, ir pienākums interneta pakalpojumu sniedzējiem sākot ar 2014. gada jūliju nepārtraukti nodrošināt pēdējo 12 stundu laikā caur uzņēmuma serveriem izgājušās interneta plūsmas ierakstīšanu.

Tas ļautu FDD pārbaudīt telefonu numurus, IP adreses, dažādus ierakstus, sociālo tīklu lietotāju saziņu un daudz ko citu. Tomēr ar plānotajām izmaiņām nav mierā pakalpojumu sniedzēji, kuriem tas nozīmē papildus izmaksas, tāpat viņi norāda, ka komunikācijas novērošana bez īpaša tiesas lēmuma ir konstitucionālo brīvību ierobežojums.

Krievijas galvenie interneta sakaru piegādātāji jau kopš 2008. gada sadarbojas ar FDD, norāda raidsabiedrība, to serveri ir pieslēgti dienesta globālā tīmekļa kontroles sistēmām. Tomēr milzīgā apjoma datu plūsmas ierakstīšanai būtu nepieciešami papildus serveri, ko finansiāli nespētu realizēt daži mazāki interneta uzņēmumi.

Lai ievērotu jauno direktīvu, Krievijas sakaru gigantam "Vympelkom" tas izmaksātu 100 miljonus dolāru (51 miljons latu), atsaucoties uz kompānijas aplēsēm informē "Komersant". Tikmēr citas nozīmīgas IT kompānijas paredz, ka izmaksas būs mazākas par 10 miljoniem dolāru (pieci miljoni latu).

Jaunās izmaiņas noteikumos tikai precizē tehniskās nianses, bet nenonāk pretrunā ar prasību iegūt tiesas lēmumu, lai piekļūtu privātiem datiem, uzsver Sakaru ministrija. Likums neesot drauds, bet paredzot papildus drošību.

Operatoriem tikai vajadzēs uzstādīt nepieciešamo aprīkojumu un jānodrošina FDD piekļuve datiem, ar kuriem drošības dienests darbosies saskaņā ar likumiem. Godīgiem pilsoņiem neesot no kā baidīties.

"Ja persona apmeklē normālu, likumīgu interneta vietni, par ko viņam būtu jākaunas vai jābaidās?" komentējot plānotās izmaiņas, norāda Krievijas deputāts Aleksandrs Hinšteins.

Pret direktīvu iestājas partijas "Taisnīgā Krievija" līderis Sergejs Mironovs, norādot, ka, ja "Komersant" sniegtā informācija atbilst patiesībai, tas ir klajš Konstitūcijas pārkāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!