Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas Valsts domes Komunistu frakcija apņēmusies panākt izglītības un zinātnes ministra Dmitrija Ļivanova demisiju sakarā ar augstskolu izvērtējuma datiem, ziņo "komersant.ru".

Pirms divām nedēļām komunisti Krievijas Valsts domē iesnieguši pieprasījumu sākt parlamentāro izmeklēšanu sakarā ar Izglītības ministrijas pērnā gada nogalē veikto augstskolu monitoringu, kurā komunistus un partiju "Taisnīgā Krievija" saskatījuši masveida cilvēktiesību un brīvību pārkāpumus.

Domes deputātu sašutumu izraisījuši Ļivanova mēģinājumi reformēt augstākās izglītības sistēmu Krievijā - samazināt budžeta vietu skaitu augstskolās un pakāpeniski pāriet uz maksas augstāko izglītību, slēgt vai apvienot augstskolas, kuras novērtējumā atzītas par neefektīvām.

Šīs ieceres izraisījušas neapmierinātību kā augstskolu studentos un viņu vecākos, tā arī augstskolu vidū.

Ļivanovam izveidojies konflikts arī ar Krievijas Zinātņu akadēmiju, kuru ministrs pieprasījis reformēt, pārskatot gan akadēmijas finansēšanas modeli, gan pastiprinot valsts iespējas kontrolēt tās darbu.

28. maijā jau demisionējis izglītības ministra vietnieks Igors Fedjukins, kurš izteicis cerību, ka viņa aiziešana varētu samazināt arvien pieaugošo spriedzi saistībā ar ministrijā pieņemamajiem lēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!