Foto: AP/Scanpix

Krievijas aizsardzības ministrija izstrādājusi likumprojektu, kas paredz drošības apsvērumu dēļ aizliegt profesionālajiem karavīriem un citām militārpersonām lietot sociālos medijus, tajos augšupielādējot fotogrāfijas, videoklipus vai cita veida materiālus, vēstī raidsabiedrība BBC.

Likumprojektā norādīts, ka foto, video un cita veida materiāli, kas augšupielādēti internetā, var atklāt militārās detaļas, kas noderīgas ienaidniekam. Turklāt automātiska ģeolokācija var parādīt, kur tiek izvietota militārā vienība. Likumprojekts ietekmē karavīrus, kas ir dienestā uz līguma pamata un var tikt nosūtīti misijās ārzemēs.

Krievijas aizsardzības ministrija apgalvo, ka divas valsts drošības organizācijas – Federālais Drošības dienests un Federālais Aizsardzības dienests - jau aizliedz saviem darbiniekiem ievietot sociālo mediju saturu par sevi vai viņu darbu. Atsaucoties uz Krievijas ziņu aģentūru "Tass", BBC raksta, ka paredzams, ka jaunais aizliegums, kas ietekmē Krievijas bruņoto spēku personālu, stāsies spēkā 2018. gada janvārī.

BBC atgādina, ka jau iepriekš "Vice News" portāla reportieris Saimons Ostrovskis atklājis, kā krievu karavīru sociālo mediju ziņas ļāvušas viņam apstiprināt Krievijas militāro spēku tiešu iesaisti cīņās Austrumukrainā.

Savukārt 2014. gada augustā "Bellingcat" izmeklēšanas grupas raksts norādīja, ka krievu karavīru sociālo mediju ziņas ir apstiprinājušas Krievijas 76. Gaisa spēku pulka karavīru nāves gadījumus Ukrainas austrumos. Pulks atrodas Pleskavā, Krievijas rietumos. "Bellingcat" specializējas sociālo mediju analīzē, lai dokumentētu konfliktus, tostarp Krievijas militāro lomu Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!