Foto: EPA-AFI
Par pašlikvidāciju paziņojis bijušā Krievijas telekomunikāciju magnāta Dmitrija Zimina dibinātais privātais fonds "Dinastija", kas sniedzis nozīmīgu atbalstu zinātnei, teikts trešdien fonda mājaslapā ievietotā paziņojumā.

"Dmitrija Zimina fonda "Dinastija" Padomes sēdē 5.jūlijā tika pieņemts lēmums par fonda likvidāciju," teikts paziņojumā.

25.jūnijā Krievijas Tieslietu ministrija "Dinastiju" iekļāva "ārvalstu aģentu" sarakstā, savukārt 17.jūnijā tiesa fondam piesprieda 300 000 rubļu (4766 eiro) naudas sodu par to, ka tas pārkāpis "ārvalstu aģenta" darbību regulējošās normas.

Zimins jau iepriekš bija paziņojis, ka lems par fonda darbības pārtraukšanu, ja tas tiks atzīts par ārvalstu aģentu.

"Es, saprotams, negribu tērēt savu naudu un tad saņemt apsūdzības, ka es to daru kādas ārvalstu valdības vārdā," paziņoja Zimins.

Šogad fonda atvēlētais budžets pētniecības un pasniedzēju darba finansēšanai bija 8,6 miljoni dolāru.

Krievijā pilsoniskās sabiedrības organizācijām tiek piegrieztas skrūves kopš Vladimira Putina pēdējās ievēlēšanas prezidenta amatā. Cita starpā ir pieņemts likums, kas varasiestādēm vietējās nevalstiskās organizācijas ļauj pasludināt par "ārvalstu aģentiem", ja tās saņem ārvalstu finansējumu.

Maija beigās Putins parakstīja likumu, kas varasiestādēm ļauj starptautiskās nevalstiskās organizācijas pasludināt par "nevēlamām".

Putina atbalstītāji skaidro, ka likums par "nevēlamajām" organizācijām ir iecerēts, lai nepieļautu Rietumu inscenētu revolūciju pret Kremli.

Tiesa gan, Putina kritiķi norāda, ka bijušais VDK aģents izmanto apsūdzības par ārvalstu iejaukšanos, lai vēl stingrāk satvertu varas grožus un gādātu, lai neliela viņa korumpēto draugu elite var ar vērienu vairot savas bagātības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!