Foto: AFP/Scanpix

Krievijas gaisa triecienos Sīrijas Latākijas provincē nogalināts augsta ranga pret prezidenta Bašara al Asada spēkiem karojošo nemiernieku komandieris, vēsta aģentūra "Reuters".

Par to otrdien paziņojusi Londonā bāzētā novērotāju grupa "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" (SOHR).

Kopumā pirmdien vakarā Latākijas provincē notikušajos uzlidojumos gājuši bojā 45 cilvēki – gan kaujinieki, gan civiliedzīvotāji.

Šo teritoriju kontrolē nemiernieku "Brīvās Sīrijas armijā" ietilpstošā Pirmā piekrastes divīzija, kuras pārstāvji apstiprina, ka nogalināts viņu komandieris Bazils Zamo – bijušais Sīrijas armijas kapteinis, raksta "Reuters".

Pirmā piekrastes divīzija ir viena no dažām pret Asada spēkiem karojošajām nemiernieku grupām, kas ir saņēmusi militāru palīdzību ASV atbalstītas programmas ietvaros.

Savukārt kaujās uz dienvidiem no Alepo pirmdien, kur ofensīvu izvērš valdības spēki, kritis citas ārvalstu atbalstītas un ar prettanku raķetēm apbruņotas grupas "Nour al-Din al-Zenki" komandieris, papildina aģentūra.

Šādus nemiernieku grupējumus, kurus bieži vada no Sīrijas armijas pēc sacelšanās sākuma dezertējuši virsnieki, aizēno tādas džihādistu grupas kā "Al Nusra" un "Islāma valsts".

Sīrijā karš notiek kopš 2011. gada, kad pret autoritārā prezidenta Bašara al Asada režīmu vērsti tautas protesti pārauga vardarbībā.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kas vēlas Asada gāšanu, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus pret grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām.

Kopš 30. septembra ar gaisa triecieniem Bašara al Asada režīma atbalstam iesaistījusies arī Krievija, draudot ieilgušo konfliktu vēl vairāk padziļināt, kā arī radot domstarpības ar ASV un citām reģiona valstīm, kuras atbalsta Asada opozīcijas spēkus.

Vairāk nekā 250 000 cilvēku ir gājuši bojā un miljons ievainoti. 11 miljoni pametuši savas mājas, no tiem vairāk nekā četri miljoni devušies uz ārzemēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!